Bajina Bašta, Dub

Zdravlje i lepota kože

Odmor i relaksacija povoljno utiču na stanje kože.

Koža je naš najveći organ. Uglavnom, dok ne pokazuje znake starenja ili bolesti, ne obraćamo posebnu pažnju na nju. Prilikom uspostavljanja dijagnoze, iskusnim lekarima izgled kože je jednako informativan za stanje organizma kao laboratorijski rezultati. Zdravlje i lepota kože nisu samo pitanje privlačnosti već govore o ponašanju, navikama, osobinama, raspoloženju i psihičkom stanju osobe.

Zašto je važno da koža bude zdrava?

Zaštite kožu od ujeda insekata jer neki od njih prenose bolesti.
Svako oštećenje kože predstavlja ulazna vrata infekcije.

Zdrava koža obavlja svoje funkcije, a njih nije malo i značajne su za organizam.

Prva i osnovna funkcija kože je zaštita organizma. Ona je anatomska barijera između spoljašnje i unutrašnje sredine. Ukoliko dođe do oštećenja ovog organa, to su otvorena vrata za različite infekcije i bolesti. Koža je polupropustljiva membrana. To znači da sa jedne strane onemogućava gubitak telesnih tečnosti i vodonepropustljiva je, čime predupređuje spiranje hranljivih sastojaka iz organizma. Sa druge strane, kroz nju se mogu apsorbovati različite materije, putem flastera, jonoforeze ili običnim mazanjem i utrljavanjem lekova u obliku masti, krema ili gela.

Koža je “zadužena” i za termoregulaciju. Nju obavlja širenjem i skupljanjem mnoštva krvnih sudova, što reguliše otpuštanje i zadržavanje toplote, ali i izlučivanjem, odnosno znojenjem. Za održanje života neobično je važna i senzitivna uloga kože. U njoj se nalaze brojni nervni završeci, čije informacije dovode do pravovremenih reakcija organizma na toplotu, hladnoću, bol, dodir, pritisak, vibracije itd. I za kraj koža, umereno izložena suncu, sintetiše vitamin D.

Kada je koža lepa?

Samo zdrava koža može biti lepa.
Dehidrirana i nedovoljno ishranjena koža brzo dobija bore.

Zdravlje i lepota kože su neraskidivo povezani, jer je prvo uzrok i uslov drugoga. Ovaj organ može imati sopstvene bolesti, neke izazivaju različiti organizmi. Na primer, šugarac izaziva šugu, iako nikad niste videli osobu koja ima ovo oboljenje, znate da reč šugavo ne označava ništa lepo. Dakle, pre svega neophodno je da održavate higijenu kože, da je štitite od preteranog izlaganja suncu, povreda, zaraza i ujeda insekata.

Naravno da dodatna nega i briga ne može da škodi ukoliko je ispravno odabrana i primenjena. U najkraćem, postoji tri tipa kože masna, suva i normalna, ali moguće su i kombinacije. To nije dovoljno za odabir preparata i tretmana, jer se ovaj organ ne nalazi uvek u istom stanju. Koža skladišti vodu i lipide, stoga može biti dehidrirana ili neishranjena. U zavisnosti od genetskog nasleđa, stanja organizma i  životnih navika može biti sklona iritacijama, hiperpigmentacijama, alergijama, maljava, izborana ili imati mrežu vidljivih, popucalih kapilara. Naravno, da je lepša kada je glatka, hidrirana, elastična i meka, a bez ožiljaka, a i fleka.

Zdravlje i lepota kože pospešuju se prirodnim preparatima

Industrijski proizvodi za higijenu isušuju kožu i sadrže štetne hemikalije.
Sami birate sastojke za svoj domaći sapun.

Na tržištu postoji prava poplava različitih preparata za higijenu i negu kože. Većina je industrijski proizvedena i sadrži veštačke dodatke. Ovde ćemo samo dati nekoliko napomena o prirodnim preparatima koje možete sami napraviti i upotrebiti. Plodovi prirode poput limuna ili krastavca poznati su po blagotvornom uticaju od nastanka kozmetike. Danas su popularni med i kavijar, a sezonsko voće, jogurt, maslinovo ulje, čaj od kamilice, žalfije ili nane, kvasac i druge namirnice imaju odavno svoju ulogu u nezi kože.

Mnogi dermatolozi starije generacije su preporučivali isključivo glicerinski sapun i vajkali se što nema domaćeg u prodaji. Danas, ima domaćih sapuna na tržištu, lako se proizvode u kućnim uslovima, a mogu postati izvor dodatne zarade. Varijacije su nebrojene, zavise od kreativnosti autora, potreba kože za koju se prave i sastojaka koji su dostupni. U osnovi ovih sapuna nalaze se različite baze poput kaustične sode i sala ili glicerina. Mogu sadržati različita esencijalna i eterična ulja, sušene cvetove, čajeve, aktivni ugalj ili prehrambene proizvode. To im daje odgovarajuća svojstva Lekovitost, boju, miris ili granulaciju.

Detoksikacija kože

Zdravlje i lepota kože zavise od genetike i svakodnevnih navika.
Detoksikacija kože je suvo četkanje.

Danas se puno govori o detoksikaciji organizma, koja se uglavnom odnosi na ishranu. Naravno da pravilna ishrana utiče na stanje celog organizma. Zdravlje i lepota kože zavise od ishrane, ali i specifične detoksikacije našeg najvećeg organa. Ovaj proces naziva se i suvo četkanje.

Potrebno je samo nabaviti četku od prirodnih materijala sa dugačkom ručkom. Potom se posvetiti ovoj aktivnosti petnaest minuta svakog jutra pre tuširanja. Važno je da pratite odgovarajući smer pokreta, kako biste pospešili limfnu drenažu. Dakle, četkajte ravnim, a ne kružnim pokretima, noge od stopala na gore, ruke od  šaka prema ramenima, leđa odozgo na dole, a trbuh u obrnutom smeru. Izbegavajte mesta na kojima je koža osetljiva, obolela ili povređena. Vršite lagani pritisak na delovima gde je koža tvrđa i grublja, kao na tabanima. Idealno je završiti proces tuširanjem, kojim spirate odstranjene izumrle ćelije. Koristite domaći sapun, a ispiranje završite menjajući temperature vode smenom tri topla i hladna ciklusa u trajanju od nekoliko sekundi. Time pospešujete cirkulaciju, izlučivanje toksina i ishranjivanje kože. Nakon temeljnog brisanja, koje posebno prija jer je završni ciklus tuširanja hladan, umasirajte prirodno ulje po izboru ili potrebi vaše kože.

6,000.00dinPoruci paket hrane