Bajina Bašta, Dub

Zdravi i lepi zubi: Saveti za blistav osmeh

Zdravi i lepi zubi

Zdravi i lepi zubi svakako su odraz zdravlja i lepote svakog čoveka. Sigurno je da svaki čovek teži tome da ima lep i blistav osmeh. Pored toga, utvrđeno je da su oboljenja zuba i desni povezane sa srčanim oboljenjima. Zbog svega toga važno je naučiti kako održavati zdravlje a time i lepotu zuba.

Važnost zdravih zuba

Zdravi zubi nisu važni samo zbog lepote već i zdravlja:

  • pre svega treba usvojiti principe pravilne higijene usta i zuba;
  • postoje neke zdrave navike koje održavaju zube lepim i zdravim;
  • sigurno je da se navikavanje na zubara odražava na vaše zube;
  • zdravi i lepi zubi rezultat su i pravilne ishrane;
  • ima dosta prirodnih recepata koji se zasnivaju na upotrebi prirodnih namirnica za očuvanje lepih i zdravih zuba.
Žena sa širokim osmehom
Održite svoje zube lepim i zdravim.

Zdrave navike usvajaju se još u najranijem detinjstvu. Pogotovo kada je zdravlje zuba u pitanju. Maloj deci treba što pre usaditi naviku pranja zuba i posete zubaru. Sa tim treba početi bukvalno sa prvim izniklim zubom. Oni bi morali biti deo vaše higijene, kao i pravilna nega ruku i noktiju.

Zdravi i lepi zubi kao rezultat zdravih navika

Pre svega treba usvojiti navike posle kojih su zdravi i lepi zubi logičan rezultat. Nemojte izbegavati ni zubara, ali ni redovno pranje zuba. Osim toga, zubi su i odraz vaše kulture i vaspitanja.

Naviknite se na zubara

Jedan od najvećih razloga loših zuba kod ljudi zapravo je strah od zubara. Zdravi i lepi zubi ipak zavise od poseta ovom lekaru. Zato, pronađite zubara u kojeg imate poverenja i prepustite se njemu.

Zubar pregleda zube
Naučite sebe da redovno posećujete zubara

Proveravajte dah

Loš dah ukazuje na postojanje karijesa, ali i oštećenja desni. Ukoliko ne reagujete na vreme, rizikujete da dobijete paradentozu. Zato proveravajte dah i reagujte čim postane nepodnošljiv.

Namirnice koji održavaju zdrave i lepe zube

Pored svakodnevnog pranja, zubi se održavaju i pravilnom ishranom. Veoma je važno naučiti koja hrana dovodi do kvarenja zuba. Na taj način sprečićete karijese, pogotovo ako imate sklonost ka njima. Sa druge strane, neke namirnice prirodno čiste zube.

Pijte često vodu i jogurt da zubi ostanu zdravi i lepi

Obe tečnosti ispiraju i ubijaju bakterije iz vaših usta. Time sprečavaju razvoj karijesa, logično održavaju zdrave i lepe zube. Pored toga, zube perite dva puta dnevno i to pastom sa fluoridom.

Navike kojima ćete učiniti da vam zubi budu zrdravi i lepi

Nakon svih saveta važno je znati da se zubi održavaju svakodnevno. Postoji niz loših navika kojima kvarimo svoje zube. Vodite računa da o svojim zubima brinete i kada vam se čini da su potpuno zdravi.

Zubi i šargarepa
Jedite više zdrave hrane kako biste sačuvali lepe i zdrave zube

Ne koristite zube kao alat

To znači da svako seckanje, grickanje, i otvaranje plastične boce zubima ne dolazi u obzir. Zubi neka budu samo za hranu i to ne previše čvrstu. Naučite da žvaćete dugo i uzimajte meku hranu u malim zalogajima.

Trljajte zube sodom bikarbonom

Soda bikarbona i sve njene primene poznate su u našem narodu već duže vreme. Osim toga što će izbeliti vaše zube, ona će ih održavati zdravim. Stvar je u prirodnom antibakterijskom i antifungicidnom dejstvu ovog praška. Posle ove navike zdravi i lepi zubi neće biti nemogući.

6,000.00dinPoruci paket hrane