Bajina Bašta, Dub

Zašto je važan cink u ishrani

Zašto je važan cink u ishrani?

Ne samo da se smatra da je cink u ishrani važan. Postoje istraživanja koja kažu da ga je potrebno uzimati i zasebno ako je potrebno. Smatra se da je drugi po važnosti mineral posle gvožđa.

  • Cink zasigurno jača imunitet i to na više nivoa;
  • Pored toga jača i organizam od ćelijskog nivoa;
  • Pomaže regeneraciju ćelija;
  • Cink u ishrani sigurno popravlja moždane funkcije;
  • Otkriveno je da ima i na prvi pogled neobično i neočekivano dejstvo na neke funkcije u organizmu.

Iako preporučen dnevni unos nije tako veliki, neophodno je uvrstiti ga u ishranu. Možemo ga naći u zelenom povrću, orašastim plodovima ili dopuniti suplementima.

Uzimanjem orašastih plodova uzimaćete cink u ishrani
Velika količina cinka nalazi se u orašastim plodovima

Cink u ishrani jača imunitet

Kao prvo i najvažnije dejstvo napominje se jačanje imuniteta. Možemo ga videti u obliku tableta za decu. Odraslima se takođe preporučuje uzimanje suplemenata ovog minerala.

Snažno jačanje imuniteta

Iako ima više načina da sačuvate zdravlje tokom zime, cink je jedan od najbržih i najdelotvornijih. Cink može poboljšati stanje bolesnog organizma za 24 časa. Redovno konzumiranje cinka u ishrani očigledno smanjuje učestalost bolesti i prehlada.

Napada ćelije raka

Kao jedan od načina za jačanje organizma cink uništava ćelije raka. Utvrđeno je da može sprečiti pojavu mutiranih ćelija i smanjiti njihov broj. Cink u ishrani sprečava pojavu novih ćelija i autoimune bolesti.

Cink ubrzava regeneraciju ćelija

Veoma je malo sastojaka u ishrani koje mogu poboljšati regeneraciju ćelija. Cink je jedan od njih. Kada znamo njegovo delovanje, ne postoji razlog da ne konzumiramo cink u ishrani.

Listovi spanaća
Unošenjem voća i povrća unećete i cink u organizam

Ubrzava zarastanje rana

Budući da ubrzava regeneraciju ćelija, cink takođe ubrzava regeneraciju ćelija. Ne samo da pomaže kod zarastanja rana, već i kod unutrašnjih krvarenja. Tome se dodaju i akutna stanja, poput pucanja čira ili priraslica.

Smanjuje dijareju

Nije teško shvatiti kako cink u ishrani smanjuje dijareju. Veruje se da regeneriše ćelije na zidu debelog creva. Osim toga, poboljšava metabolizam i izbacivanje toksina iz želuca. Naravno, ako unosite cink u ishranu kuvanjem, izaberite pravo posuđe za kuvanje.

Neobična dejstva cinka

Utvrđeno je da cink ima i neka neočekivana dejstva. Ne samo da je cink u ishrani dokazano neophodan za poboljšanje zdravlja, već postoje situacije kada deluje bez prvobitno očekivanog dejstva.

Ubrzava razgradnju ugljenih hidrata

Zvuči čudno, ali cink u ishrani ubrzava razgradnju ugljenih hidrata. To znači da se uzimanjem cinka iz organizma izbacuje višak štetnih ugljenih hidrata. Time se ubrzava metabolizam i varenje. To dalje vodi boljoj apsorpciji materija iz hrane.

Pojačava osećaj mirisa i ukusa

Iz nekog razloga, cink u ishrani pojačava osećaj ukusa i mirisa. Veruje se da je to zato što regeneriše ćelije za ukus na jeziku i miris u nosu.

Losos
Pojedine namirnice poput ribe su bogate cinkom

Pojačava lučenje insulina

Najčešće do dijabetesa dolazi zbog oštećenja ćelija pankreasa. Logično je da će njihova regeneracija poboljšati rad pankreasa i lučenje insulina. Na sličan način cink deluje na sve žlezde u organizmu.

Povećava plodnost

Budući da polne žlezde takođe mogu usporiti rad oštećenjem ćelija, cink ih može regenerisati. To dugoročno vodi ka boljoj plodnosti.

Poboljšava pamćenje

Od svih ćelija u organizmu, moždane ćelije se najsporije regenerišu. Zato je važan cink u ishrani. Redovnom upotrebom može poboljšati moždane funkcije i poboljšati pamćenje.

Related Posts

6,000.00dinPoruci paket hrane