Bajina Bašta, Dub

Zašto je more dobro po zdravlje

Pejzaž na morskoj obali pokazuje zašto je more dobro po zdravlje

Oni koji vole letovanja, znaju da je more dobro po zdravlje. Ima mnogo razloga za to. Kod mnogih ljudi odlazak na more povezuje se sa odmorom od posla, pa se dobija dvostruki efekat. Sa druge strane, more ima mnogo blagodeti zbog sastava vode i vazduha.

Koktel na pesku
More znači da je počeo odmor što je samo po sebi relaksirajuće

Zašto je more dobro po zdravlje?

Postoje mnoge prednosti mora. To su znali i stari Grci, pa su, nimalo slučajno, prepisivali morsku vodu kao lek. Sa obzirom da su živeli pored mora to i nije bilo tako teško, zar ne. Nakon toga, u 18. veku postoje prvi zapisi o pravoj terapiji morem koja je prepisivanja pacijentima. Za nas danas ima mnogo razloga zašto je more dobro po zdravlje.

  • More podrazumeva promenu sredine, odlazak na odmor, daleko od posla i svakodnevnog stresa – činjenica da se ne morate javljati na telefon dovoljna je da ne razmišljate o problemima;
  • Smatra se da se na moru više bavimo fizičkim aktivnostima – plivanjem, šetnjom, trčanjem;
  • Jedno od razloga zašto je more dobro po zdravlje je psihički – tada provodimo vreme sa porodicom i prijateljima, što svakako blagonaklono deluje na naš organizam.

U 18. veku more je prepisivano pacijentima iz raznih razloga. Smatrali su da povoljno deluje na sinuse, leči alergiju i probleme sa plućima i grlom. Sa druge strane od davnina je poznato blagotvorno dejstvo sunčeve svetlosti. Ukoliko ostanete duže na sunce pogledajte kako izlečiti opekotine od sunca. Često je i priroda oko mora lepa, pa doživljavamo i estetsko zadovoljstvo.

Razlozi zbog kojih je more dobro po zdravlje našeg tela

More na naš organizam deluje pre svega fizički. Iako je teško to odmah utvrditi, sama slana voda i okruženje podstiču razvoj našeg organizma. Sa druge strane pesak i okolina posredno deluju na naše telo i čine ga zdravijim. Sve su to razlozi da provodimo više vremena na moru.

Šetnja i plivanje

Fizička aktivnost svakako je dobra za naš organizam. Na moru se bavimo nekom vrstom fizičke aktivnosti a da toga nismo ni svesni. Na moru šetamo i to u pesku što dodatno otežava hodanje pa jačamo mišiće nogu. Plivanje jača mišiće celog tela, dok pesak vrši piling stopala. Sunce i more je najbolja hrana za pamćenje i mozak.

Pesak i morska zvezda
Šetnja po pesku jača organizam i pilinguje kožu stopala

Sinusi

Roditelji znaju da se na moru pročišćavaju sinusi slanom vodom. To dugoročno sprečava probleme sa sinusima. Osim toga, jača se imunitet i sprečavaju oboljenja kasnije. U nekim mestima more je ograničeno borovom šumom, koja takođe poboljšava disanje.

Proizvodnja melatonina i vitamina D

Zbog sunca u koži se stvara veća količina melatonina. On sam jača imunitet i endokrini sistem što traje do zime. Sa druge strane, na moru se konzumira više ribe, pa je ishrana poboljšana omega-3 kiselinama.

More je dobro po zdravlje naše psihe

Sigurno je da bi se svako složio sa ovom tvrdnjom. Sam boravak na moru smiruje, pa makar to bilo i u sezoni u prometnom gradu. More ima tu moć da svojim zvukom i atmosferom smiri nervozu i bukvalno nas regeneriše. Mnogi umetnici pisali su o moru kao mestu na kojem su dobijali inspiraciju.

Svetionik
More otvara vidike i pomaže da nađemo put ka rešenju problema

Talasoterapija

Još je Hipokrat znao za ovo svojstvo mora. To poznato pljuskanje mora stvara karakteristično zujanje koje u ušima stvara talase određene frekvencije. To uitše na povećanje endorfina i poboljšanje raspoloženja. Takođe, izgled horizonta bez ograničenja podstiče nas da i bukvalno proširimo horizonte u umu i razmišljamo šire od ograničenja naše svakodnevice. Ako se pitamo zašto je more dobro po zdravlje, setimo se kako smo sveži i raspoloženi kada se vratimo.

6,000.00dinPoruci paket hrane