Bajina Bašta, Dub

Voda sa česme ili flaširana voda: Koja je zdravija?

Voda sa česme ili flaširana voda?

Velika je popularnost flaširane vode. Mnogi su uvereni da je mnogo bolja i zdravija od vode iz slavine. Ali, da li je to zaista tako? Kuća Zdravlja Srbija vam donosi razrešenje vaše nedoumice, voda sa slavine ili iz flaše?

Svi se pitamo da li je bolje piti običnu vodu sa česme ili kupovati flaširanu vodu. Odogovor na ovo pitanje davali su mnogi naučnici i doktori. U ovom tekstu sumiraćemo sve razloge za i protiv; voda sa česme ili flaširana voda?

Flaširana voda ili česmovača: Koja je bezbednija za zdravlje?

Iako svi misle da je flaširana voda bolja od one iz česme, istina i nije baš takva. Voda iz flaše kada se dugo konzumira može da poremeti optimalne vrednosti minerala u krvi. Voda iz česme ispunjava sve propisane standardne i redovno se kontroliše njen kvalitet. Koliko god da je pijete, ne može da vam škodi. Ali, visoko mineralizovana voda iz flaše može da utiče na zdravlje, zato i ako je kupujete, menjajte vrstu. U vodi sa česme nema bakterija i virusa, ako je to vaša briga. Mnoga laboratorijska ispitivanja se vrše na vodi iz česme da bi javnost uvek bila informisana o bezbednosti pijenja u narodu poznate, česmovače.

Flaširana voda
Iz mnogo razloga, voda sa česme je zdravija od flaširane vode, iako mnogi misle da to nije istina

Kako se određuje ispravnost vode?

U Srbiji, ispravnost vode za piće reguliše pravilnik o higijenskoj ispravnosti. Ovaj pravilnik propisuje vrednosti i maksimalnu dozvoljenu koncentraciju sastojaka. Dozvoljene supstance u vodi iste su za flaširanu vodu i onu iz česme. Česmovača ima redovnije kontrole od flaširane vode. Takođe, u vodi sa česme ima hlor koji je zaslužan za stopiranje štetnih materija.

Voda sa česme
Voda sa česme ima redovnije kontrole od flaširane vode.

Prečišćena voda, da ili ne?

Prečišćena voda kod nas se još uvek ne prodaje, ali se mogu naći aparati za prečišćavanje u kućnim uslovima. Sa prečišćavanjem se uklanjaju sve štetne i toksične materije iz vode, ali i sve one dobre kao što su: kalcijum, kalijum, magnezijum i natrijum.

Ako je flaša, neka je od stakla

Kada je reč o flaširanoj vodi, najbolje je kupovati i konzumirati onu iz staklene flaše. Iako je danas popularnija i jeftinija plastična ambalaža.

Na kraju, flaširana voda ili voda sa česme? Koja je zdravija?

Voda iz slavine se redovno proverava i kontoliše u skladu sa prepisanim propisima. Flaširana voda se proverava samo jednom mesečno. Voda sa česme je dobra jer sadrži hlor koji sprečava širenje svega što je štetno, poput bakterijskih infekcija. Flaširana voda može stajati mesecima upakovana i ne sadrži hlor. Nakon što je flaša otvorena, preporučljivo je da se popije u dan ili dva. I još jedan veliki plus za vodu sa slavine – jefitnija je od flaširane vode!

Voda iz slavine
Voda iz slavine sadrži hlor koji je zaslužan za prečišćavanje od štetnih materija

Zapamtite: voda je jedan od najboljih i najzdravijih napitaka koje treba da konzumirate svakodnevno, i to u količini od 1 do 2 litra dnevno.

Related Posts

6,000.00dinPoruci paket hrane