Bajina Bašta, Dub

Voće i povrće sa najviše pesticida

Salata u kojoj je voće i povrće sa najviše pesticida

Teško je danas odrediti koje je to voće i povrće sa najviše pesticida. Poznato je da svaki proizvođač tretira baštu pesticidima. Oni su nezamenljivi kod problema sa vašima, gljivicama ili korovom. Postoji uvreženo mišljenje da se pojedino voće prska 26 puta pre branja. Ipak, stručnjaci to dozvoljavaju dok proizvođači i sami konzumiraju hranu koju proizvedu.

Paradajz
Ponekad salata može biti i opasna

Šta onda podrazumevamo kao voće i povrće najviše pesticida?

Smatra se da svaka biljka koja je tretirana sa više od dva pesticida pre branja je previše tretirana. Od tih pesticida najviše je onih koji uništavaju korov. Sa tim u vezi, poznato je da postoje proizvođači koji se vraćaju prirodnim rešenjima. Neki od njih kopaju ili uništavaju štetočine prirodnim sredstvima. Pesticidi se u voću i povrću nalaze na više mesta i načina.

  • Najviše se pesticida nalazi na listu jer on tu najviše upija – sa tim u vezi je lisnato povrće najopasnije;
  • Voće i povrće sa najviše pesticida je ono koje je mlado pred branje – proizvođači se trude da ubrzaju njihov rast i sazrevanje;
  • Kratak rok branja  je još jedan uzrok opasnosti – mnoge hemikalije mogu izaći iz biljke neko vreme nakon tretiranja, ali samo ako proizvođač sačeka sa branjem.

Dobro je da voće i povrće sa najviše pesticida zamenimo organskom hranom. Pogledajte koji su najbolji prirodni lekovi za alergiju.

Voće sa najviše pesticida

Voće je često tretirano pesticidima. Neki od njih su teško održivi bez pomoći pesticida. Ukoliko voće i povrće sa najviše pesticida dođe na naš sto, prenećemo otrove u organizam. Dobro je znati koje od njih izbegavati. Osim toga naučite 10 pravila kombinovanja namirnica pa izbegnite one koje su štetne na vreme.

Jagode

Svakog proleća se podigne uzbuna oko jagoda i trovanja nakon konzumiranja. Zbog osetljivosti na vremenske uslove ali i štetočine veoma je teško odgajiti je. Osim toga, ona se bere u kratkom vremenskom roku, pa se ne može sačekati sa branjem. Potrebno je dobro je ispirati u vodi u kojoj ste dodali malo sode bikarbone pre konzumiranja.

Jagode i maline
Jagode i bobičasto voće ima najviše pesticida

Nektarine

Iako spadaju u voće koje samo raste na drvetu, nektarine koje kupujemo tretirane su mnogim sredstvima. One su znatno osetljivije od breskvi, pa ih proizvođači prskaju raznim sredstvima. Njih je takođe teško održati u vreme branja. Sve ovo utiče na proizvođače.

Povrće sa najviše pesticida

Povrće je možda i češće tretirano pesticidima. Budući da se konzumira u kratkom vremenskom roku i a kupaca ima više, proizvođači ne smeju ništa prepustiti slučaju. Otud nije samo važno koje je voće i povrće sa najviše pesticida, već i kada se taj nivo smanjuje pre branja.

Spanać

Budući da ima zeleni list, spanać lako upija pesticide. Zbog toga je teško izbeći pesticide kada je ovo povrće u pitanju. Osim toga, lak je plen štetočina pa se mora tretirati nečim. Neki istraživači su u listu spanaća našli i sredstvo za lečenje malarije, tifusa, vaški i kuge koji su zabranjeni nakon Drugog svetskog rata. Popularno ime mu je bilo DDT i od 1972. godine je zabranjen. Ipak, u poljoprivredi nije i može se naći u zelenom povrću.

Povrće
Mlado i zeleno povrće najviše zadržava pesticida

Paradajz

Omiljeno povrće leta, prepuno pektina koji sprečava mnoge bolesti u organizmu, paradajz može biti prava smrtonosna bomba. Ono je jedno od uobičajenih sa spiska voća i povrća sa najviše pesticida. Utvrđeno je da se čak i u prerađenom paradajzu nalaze tragovi pesticida.

6,000.00dinPoruci paket hrane