Bajina Bašta, Dub

Vežbe za trudnice: Ostanite u formi!

trudnica sa detetom

Iako su veoma važne, mnoge trudnice ne praktikuju vežbe za trudnice. Većina se plaši povreda ili nekih drugih problema koji mogu nastati. Ipak, ne treba se plašiti ovih vežbi.

Zašto je važno raditi vežbe i u trudnoći?

Trudnoća jeste posebno stanje koje zahteva mirovanje. To ipak ne znači da se treba olenjiti. Šta više, vežbe za trudnice imaju višestruki značaj.

Trudnički stomak
Trudnoća jeste posebno stanje, ali u trudnoći se ne treba olenjiti
  • Pre svega, vežbanje poboljšava zdravlje;
  • Vežbe za trudnice važne su i za jačanje mišića leđa i time sprečavaju bolove u njima;
  • Jačanjem mišića olakšava se porođaj;
  • Postoje posebne vežbe koje jačaju mišiće donjeg dela karlice (karličnog dna);
  • Sigurno je da ćete vežbanjem očuvati kilažu i formu i nakon porođaja.

Kako biste dobili najviše od vežbanja ali i sprečili probleme, potrebno je pridržavati se nekih pravila. Pre svega, vežbe radite 30-45 minuta dnevno. Ne više od toga i samo do granice bola i zamora. Obucite udobnu odeću i hidrirajte se. Koristite i prirodna sredstva koja brzo i lako smanjuju znojenje.

Vežbe za trudnice koje nisu vežbale pre trudnoće

Ukoliko niste vežbale pre trudnoće, nemojte odmah početi sa jakim i teškim vežbama. Postoje lagane vežbe koje će vam samo održavati formu i koncidiju. Nikako nemojte dozvoliti da imate upale mišića ili bolove u zglobovima.

Trudnica u parku
Postoji mnogo lakih načina da vežbate i u trudnoći

Brzo hodanje

Ovo je možda najednostavnija i svakako najlakša vežba za trudnice. Pogodna je bukvalno za sve trudnice koje nisu nikada vežbale pre. Dovoljno je svakoga dana brzo hodati oko 30 minuta. Potrudite se da obujete udobnu obuću i da izbegavate neravne terene.

Plivanje

Najbolje je u trudnoći okrenuti se sportu koji vas ne može povrediti i u kojem vam je udobno. To je upravo plivanje. Ne samo da ćete ojačati mišiće, već i opustiti. Naravno, uzmite kupaći kostim koji vas ne steže i obuću koja ne kliza. Dobro je da u toj obući ulazite u bazen.

Sobni bicikl

Vežbe za trudnice mogu biti i jednostavne i prilagođene vašim potrebama. Sobni bicikl je odlična stvar za one koji nemaju vremena niti mogućnosti da odlaze na drugo mesto. Osim toga, ove vežbe jačaju abdomen, što je veoma važno za porođaj.

Za trudnice koje su vežbale pre trudnoće vežbe mogu biti iste

Ukoliko ste vežbale pre trudnoće, a pogotovo ako to upražnjavate godinama, možete nastaviti sa tim aktivnostima i u trudnoći. U tom slučaju, vežbe za trudnice mogu biti i nešto jače i zahtevnije. Svakako se posavetujte sa lekarom pre svakog vežbanja.

Trudnica u teretani radi vežbe za trudnice
Ukoliko ste vežbale pre trudnoće možete nastaviti sa istim aktivnostima

Joga

Ukoliko ste se bavile jogom i pre trudnoće, onda slobodno nastavite sa tim. Joga poboljšava disanje, smiruje i jača mišiće i ligamente. Sve je neophodno za lagan porođaj. Pored toga, utiče na povećanje gustine kostiju. Pogledajte i koja je najbolja hrana za vaše kosti. Biće vam potrebno u trudnoći.

Čučnjevi

Deluju kao veoma težak zadatak, ali čučnjevi su zapravo lagani za trudnice. Pogotovo ukoliko je trudnica već vežbala ranije. Samo je važno održavati ravnotežu.

Lagani aerobik

Aerobik je dobar za one koji su vežbali i pre, pa sada samo nastavljaju sa istim aktivnostima. Ipak, vežbe za trudnice moraju biti nešto lakše i ne smeju opterećivati zglobove. Vodite računa da na svaki problem u telu reagujete i konsultujete lekara.

Related Posts

6,000.00dinPoruci paket hrane