Bajina Bašta, Dub

Uloga proteina u ljudskom organizmu

Sendvič sa jajima koji jedu ljudi koji znaju koja je uloga proteina u ljudskom organizmu

Uloga proteina u ljudskom organizmu veoma je značajna. Nije slučajno što su ih Grci zvali prvi i najvažniji, kako i samo ime sugeriše. Njihova uloga ogleda se u mnogim sferama, od kojih su neke veoma značajne za normalan rad organizma.

Zašto su proteini važni za organizam?

  • Proteini podstiču rast i regeneraciju tkiva, što poboljava oporavak nakon bolesti i povreda;
  • Uloga proteina u ljudskom organizmu je i da poboljša rad mišića;
  • Zahvaljujući proteinima u organizmu se održavaju normalana rad mišića i organa;
  • Oni prenose informacije u vidu impulsa između organa i ćelija;
  • Jačaju imunitet.
Meso na roštilju
Postoji mnogo načina da unesete proteine u organizam

Jasno je da su proteini veoma važni za organizam. Ukoliko želite da ih povećate na prirodan način, uzimajte više crvenog mesa, ribe i piletine, ali i semenki i koštuničavog voća.

Uloga proteina u ljudskom organizmu na ćelijskom nivou

Proteini su važni u samom mikroorganizmu, odnosno još na ćelijiskom nivou. Zahvaljujući njima organizam radi dobro, iako taj rad i ulogu ne vidimo.

Rast i izgradnja ćelija

Jedna od važnih uloga proteina u našem organizmu je regeneracija ćelija. Na taj način naša tkiva i ćelije se obnavljaju. Ovo je posebno važno nakon povreda, dojenja ili bolesti. Ukoliko ste skoro povredili mišiće, pogledajte vežbe za jačanje leđnih mišića.

Uloga proteina u ljudskom organizmu je i na izgradnji strukture ćelije

Na potpuno isti način, proteini izgrađuju strukturu same ćelije. To je veoma važno za rad organizma, jer prava ćelija utiče na izgradnju tkiva. Tako se ojačavaju nokti i kosa, a pogledajte pravilnu negu ruku i noktiju kojom ćete sprečiti dalje propadanje.

Meso i povrće
Proteini obnavljaju ćelije organizma

Uloga proteina u ljudskom organizmu – kontrola procesa u organizmu

Postoji niz biohemijskih procesa koje omogućavaju upravo proteini. Otud je uloga proteina u našem organizmu veoma važna. Sa druge strane, bez njih brojni važni procesi ne bi ni bili sprovedeni.

Biohemijske reakcije

Proteini su veoma moćni i na ćelijskom i biohemijskom nivou. Oni pokreću niz hemijskih reakcija koje održavaju organizam zdravim. Neke od njih su varenje i metabolizam.

Prenose impulse između ćelija i tkiva

Proteini omogućavaju komunikaciju između ćelija i tkiva uz pomoć impulsa. Zahvaljujući njima oni funkcionišu kao jedan organizam.

Prenose hranljive materije

Još jedna vrsta transporta koji je omogućen zahvaljujući proteinima je prenos hranljivih materija. Jedna vrsta proteina upravo utiče i na tu veoma važnu funkciju u organizmu.

Meso
Meso je najbolji izvor proteina

Uloga proteina u ljudskom organizmu – ostali procesi

Neki od procesa koji se održavaju u našem organizmu direktno zavise od proteina a da ih nismo svesni. Neki od njih postoje upravo zahvaljujući proteinima koji ih kontrollišu.

Enzimi

Jedna vrsta proteina su enzimi koji su veoma važni za rad celog organizma. Počev od prostih metaboličkih procesa u ćeliji, pa do izgradnje DNK, na sve utiču enzimi.

Daju energiju

Nije slučajno da su proteini zaduženi za ubrzanu cirkulaciju i regeneraciju ćelija.. Zahvaljujući biohemijskim procesima, oni omogućavaju povećavanje energije i jačanje organizma.

Proteini jačaju imunitet

Zahvaljujući sposobnosti da stvaraju nove ćelije, proteini utiču i na stvaranje antitela. Oni su direktni odgovor na infekciju, koja svaki sledeći put reaguje na infekciju na isti način. Zahvaljujući proteinima, antitela stvaraju pravi odgovor na infekciju svaki put kada se ona pojavi. To je jedna od najvažnijih uloga proteina u našem organizmu.

6,000.00dinPoruci paket hrane