Bajina Bašta, Dub

Sve prednosti veganske ishrane

Voce i povrce

Sve se više uviđa koje su prednosti veganske ishrane poslednjih godina. Ne samo da je ona postala popularna među ljubiteljima životinja, već je sve češće izbor i ljudi koji brinu o svom zdravlju ili dijetom žele da skinu višak kilograma. Neke od prednosti veganske ishrane logični su, budući da se u organizam unosi voće i povrće. Sa druge strane, postoje i prednosti koje možda ne možete odmah uočiti.

Šareni tanjir pun voća i povrća koji pokazuju prednosti vegetarijanske ishrane
Naučite da mešate voće i povrće različitih boja

Osobine veganske ishrane

Suština veganstva je briga o životinjama. To je razlog što vegani neće konzumirati proizvode koje su proizvele životinje, na bilo koji način. To podrazumeva ne samo meso, već i jaja, mleko pa čak i med. Neki od pravaca veganske ishrane podrazumevaju konzumiranje samo sirove hrane ili pripremljene na temperaturi do 40C. Ipak, suština je da se konzumira što više voća i povrća, vode i semenki.

  • Jedna od glavnih prednosti veganske ishrane je da je ona alkalna, odnosno smanjuje kiselost organizma za koju se veruje da izaziva razne bolesti i kancere;
  • Vegani ne unose štetne životinjske masti, hranu pripremljenu u dubokom ulju i prerađevine;
  • Ovom ishranom zapravo se unose veliki obroci a vrlo malo kalorija. Zbog toga je ona odlična kod osoba koje vode računa o kilaži. Takođe je odličan izbor ako ne znate šta jesti za večeru;
  • Zahvaljujući ovom hranom unosi se više vitamina, minerala, vlakana i semenki nego čak i suplementima;
  • Ipak, imajte u vidu da je većina prednosti ove ishrane iskazana statistički. Nauka za veliki broj podataka još uvek nema konkretno objašnjenje.

Uticaj veganske ishrane na zdravlje

Postoji mnogo statističkih prednosti veganske ishrane. Utvrđeno je da vegani imaju mnogo bolje zdravlje u nekim sferama nego oni koji se hrane konvencionalnom ishranom.

Tanjir pun voća
Ima mnogo raznovrsne hrane koju možete jesti kao vegan

Dijabetes tip 2

Veganska ishrana smanjuje posledice dijabetesa po organizam. Osim toga, dokazano je da smanjuje nivo šećera u krvi, kao i posledice na organe i krvne sudove.

Smanjuju kilograme

Dobro izbalansirana ishrana doprinosi smanjenju telesne mase. Sa druge strane, mišićna masa i snaga se povećavaju. Uzrok je najverovatnije dobar izbor namirnica.

Zahvaljujući ovoj ishrani unosite više vitamina

Budući da ovom ishranom unosite više voća, povrća i semenki, veganska ishrana omogućava unošenje zdravih namirnica u organizam. To podrazumeva vitamine, minerale ali i neke retke sastojke. Neki od njih veoma su važni za funkcionisanje organizma. Pogledajte koji su simptomi nedostatka magnezijuma u organizmu.

Prednosti veganske ishrane na rad organa

Ne samo da veganska ishrana dokazano popravlja zdravlje, ona ima prednosti i na rad organa pojedinačno. Neke od prednosti dokazane su, dok za druge nije jasno kako deluje.

Voćni ražnjići
Voće i povrće je puno vitamina i minerala

Veganska ishrana smanjuje opasnost od nekih kancera

Istraživanja pokazuju da veganska ishrana smanjuje rizik od nekih kancera. Naime, vegani ređe oboljevaju od kancera debelog creva, pankreasa, prostate i dojki.

Poboljšava rad bubrega

Najverovatnije je da nedostatak životinjskih proteina i masti utiče na bolji rad bubrega. Ako tome dodamo i manji unos soli, jasno je zašto ova ishrana utiče na rad bubrega.

Artritis

Iako nauka još nije dala objašnjenje, veganska ishrana smanjuje reumatoidni artritis kod ispitanih. Najverovatnije je uzrok dobar balans vitamina i minerala.

Smanjuje rizik od nastanka srčanih oboljenja

Logično je da nedostatkom masti životinjskog porekla srce i krvni sudovi su zdraviji. Ako tome dodamo i minerale koji čuvaju zidove krvnih sudova, jasno je da su velike prednosti veganske ishrane.

Related Posts

6,000.00dinPoruci paket hrane