Bajina Bašta, Dub

Šta uzrokuje pojačan apetit?

Pojačan apetit

Pogrešna ishrana ne obezbeđuje vaš organizam sa vrednim hranljivim materijama. Na takav nedostatak hranljivih materija, organizma reaguje tako što uslovljava unošenje još više hrane. Na ovakav način se stvara „začarani“ krug gladi, a vi nikako da prepoznate pravi razlog. Ako primećujete da ste uvek gladni, to je zato što ne unosite kvalitetnu hranu. Da biste bili siti morate da unosite kvalitet a ne kvantitet. Kada se konzumira nekvalitetna i visokokalorična hrana onda se javlja učestala pojava gladi. Kuća Zdravlja Srbija vam donosi savete koju hranu treba da jedete da ne biste osećali glad.

Zdrava dijeta i zdrave namirnice u rešenje za pojačan apetit
Zaboravite na nezdrave namirnice i počnite da jedete zdravo da biste izgubili kilažu i da biste izbegli prejedanje

Učestala pojava gladi: Kako je izbeći?

Kada konzumirate nezdravu hranu, manji deo hrane se koristi za funkciju organizma, ostatak pravi deponije u vašem organizmu, talođi se mast i stvara se celulit. Takve materije su i štetne i toksične za organizam jer ometaju metabolizam. Ovakav višak štetnih materija može dovesti i do raznih bolesti.

Kako izaći iz začaranog kruga konstantne gladi?

Da biste izbegli čestu pojavu gladi, mora da se konzumira hrana koja je zdrava i čije supstance ne utiču negativno na funkcionisanje organizma. Da biste živeli i hranili se zdravo, i da biste izbegli pojačan apetit jedini pravi način je da promenite vaše navike iz korena. S toga, okrenite se biljnoj ishrani! Uz biljnu ishranu unosićete manje hrane a takođe unosićete kvalitet a ne kvantitet. Zapamtite, nezdrava dijeta nije rešenje! Izgladnjivanje nije rešenje. Morate da menjate navike i da unosite kvalitetne namirnice kao što su povrće i voće.

Započnite promenu danas: Zaboravite na ugljene hidrate!

Mnogi od nas preteruju sa ugljenim hidratima. Ovo je jedan od glavnih razloga zašto osećate glad vrlo često. Ako poejdete obrok koji obiluje ugljenim hidratima uveče, ujutro ćete odmah biti jako gladni. Zašto? Ugljeni hidrati se brzo absorbuju u telu kao šećeri. Na ovaj način se izaziva lučenje insulina i pošto se čećer brzo povlači iz krvi, ovo izaziva glad i potrebu da jedete još ugljenih hidrata. Zato, da biste se rešili pojačanog apetita, izbegavajte rafinisane ugljene hidrate. Počnite da jetede povrće bez skroba – brokoli i svo drugo zeleno povrće je uvek najbolji i njazdraviji izbor!

Sendvič i pomfrit - ugljeni hidrati koje treba da izbacite iz vašeg jelovnika
Zaboravite na ugljene hidrate! Počnite da jedete zdravo!

Namirnice koje kontrolišu glad i pojačan apetit

Ako ste stalno gladni, promenite način ishrane i počnite da unosite kvalitetne namirnice koje će vas činiti sitim! Na primer, chia semenke su danas jako popularne, ali su i jako zdrave! One su pune proteina i omega-3 kiselina, i vrlo brzo će vas zasititi. Možete ih jesti za doručak ili užinu sa voćem. Takođe, pored njih, orašasti plodovi i voće su uvek dobar izbor! Ponekad, možda osećate glad jer ste žedni. Zato, najpre popijte čašu vode i nakon toga videćete da li ste i dalje gladni. Pijte biljne tinkture jer suzbijaju apetit, i jedite voće i povrće koje sadrže mnogo vode kao što su pomorandže, jabuke ili krastavac jer dobro suzbijaju pojačan apetit.

Žena jede jabuku
Jedite jabuku! Ona je uvek dobar izbor!

Related Posts

6,000.00dinPoruci paket hrane