Bajina Bašta, Dub

Sta jesti ako vam je povišen holesterol?

Maslinovo ulje

Mnogi od nas danas imaju problema sa povišenim holesterolom. Ovakva pojava uopšte nije bezazlena jer je povišen holesterol glavni okidač za bolesti srca. Ali, nemojte očajavati, visok holesterol se može pobediti upornošću, doslednošću i zdravim ishranom. Ako želite da izbegnete rizik od srčanih oboljenja i moždanog udara, počnite da se hranite zdravo odmah sada i ne vraćajte se nezdravoj ishrani.

Slanina i jaja - izbegavajte ovaj način ishrane u slučaju da imate povišen holesterol
Jaja, slaninu i kobasice zamenite zdravim obrocima: jedite voće, povrće i belo meso

Šta morate da znate o holesterolu?

Prvo, treba da znate da holesterol oblik lipida(masti). Postoje dve vrste holesterola: dobar i loš. Loš povišen holesterol se lepi za krvne sudove i samim tim sužava arterije. Suženje arterija vodi do infarkta i moždanog udara. Najbolji način da smanjite povišen holesterol jeste da vodite računa o svojoj ishrani. Zdrava ishrana jeste najbolji put do dugovečnosti i dobrom zdravlja i u poznim godinama. Ali, morate da budete uporni i dosledni i da ne odustajete od terapije i dijetetskog režima ishrane, inače neće biti efekta. Nijedna tableta ne može da vam reši povišen holesterol preko noći ako vi ne počnete da se hranite zdravo i redovno. Zdrav život zahteva promenu načina života, ako treba iz korena!

Kupovinom paketa hrane za čišćenje organizma, vaše telo će vam biti večno zahvalno. Osećaćete se bolje a i rešićete mnoge zdrastvene probleme, od otklanjanja masnoće u krvi do regulisanja šećera. Ali, ništa od ovoga nije dovoljno ako zaista niste čvrsto odlučili da se rešite ove pošasti 21 veka. Da biste se zasigurno oslobodili holesterola, morate da pratite savete o zdravoj ishrani. Najvažnije namirnice koje morate unositi su antioksidanti – zato, pravac u kupovinu voća i povrća i započnite vašu borbu sa holesterolom!

Holesterol ne znači odbacivanje masti

Nažalost, masti imaju lošu reputaciju, ali nisu sve loše. Umereno kozumiranje zasićenih masti je dobro čak i potrebno vašem oragnizmu, zato se ne libite da umereno koristite maslinovo ulje, ribu, avokado, i orahe. Ono što treba da izbacite su transmasti koje se mogu naći u gotovim kolačima, picama, itd.

Avokado
Avokado je izvor zdravih zasićenih masti koje su preporučljive da se konzumiraju u borbi protiv povišenog holesterola

Povišen holesterol, šta jesti?

Prvo i najvažnije – ne preskačite doručak!

Zapamtite – doručak je najvažniji obrok za vaše zdravo srce! Ako preskačete doručak, povećava se nivo holesterola i rizik od srčanog udara za čak 27 odsto! Ali, ovo ne znači da treba da započnete dan sa prženom slaninom i kobasicama već da nađete adekvatniju i zdraviju zamenu. Jedno jaje dnevno je prava mera za zdrav život i normalan holesterol u krvi.

jaja
Zlatno pravilo u borbi protiv povišenog holesterola: konzumirajte samo jedno jaje dnevno!

Mediteranska ishrana je najbolji put do izbalansiranog načina života

Mediternaska hrana poznata po ribi, orasima, masilnovom ulju, integralnim žitaricama, voću i povrću je pravi način da se izborite sa povišenim holesterolom. Ako ste se ikada zapitali šta jesti u slučaju povišenog holesterola, ovo je pravi odgovor. Mediteranska ishrana smanjuje masnoće u krvi i smanjuje rizik od srčanih bolesti. Ovakva vrsta izbalansirane ishrane sa zdravim užinama svakog dana je najbolji način da sačuvate svoje zdravlje, i izbegnete česte posete lekaru zbog loše krvne slike.

Mediteranska ishrana je najbolji način da se hranite i živite zdravo

Imamo dobru vest: Sladite se čokoladom

Lekari preporučuju komzumiranje crne čokolade, jer ona smanjuje nivo lošeg holesterola za 20 odsto. Ali, to nije sve, ona čak povećava nivo dobroh holesterola. Zato, kada želite da se zasladite posle ručka sačinjenog or ribe, belog mesa I povrća, posegnite za crnom čokoladom koja ima 70 odsto kakaoa ili više.

Dozvoljena hrana u slučaju povišenog holesterola

Povišen holesterol, šta jesti? Da ne biste lutali sa odgovorima, mi vam donosimo listu namirnica koje moeže konzumirati u slučaju povišenog holesterola.

  • Od mlečnih proizvoda je dozvoljeno: jogurt, kiselo mleko, kefir I posni sirevi
  • Ražani hleb, crni hleb, proja i pirinač
  • Plava i bela riba, piletina, ćuretina, teletina, jagnjetina I govedina
  • Sve vrste kuvanog povrća i salata osim krompira
  • Voće: jabuke, kruške, narandže, dunje, jagodine, maline
  • Maslinovo ulje
  • Čaj, kafa i sokovi bez šećera

Related Posts

6,000.00dinPoruci paket hrane