Bajina Bašta, Dub

Simptomi koji ukazuju na nedostatak magnezijuma u vasem organizmu

Hrana bogata magnezijumom može sprečiti nedostatak magnezijuma u organizmu

Teško je utvrditi da li imate nedostatak magnezijuma u vašem organizmu. Iako mali broj ljudi pati od ovog poremećaja, veoma mali broj njih zapravo zna šta je uzrok njihovih tegoba. Ovaj mineral veoma je važan za pravilan rad organizma, pa se njegov nedostatak i te kako primeti i oseti.

Obrok od ribe i salate
Naučite da spremate jela bogata magnezijumom

Koje su posledica nedostatka magnezijuma

Magnezijum nije jedini važan mineral za naš organizam. Pogledajte zašto je cink važan u vašoj ishrani. Smatra se da nedostatak magnezijuma u vašem organizmu može izazvati:

  • Dijabetes, ukoliko se dugoročno ne održava optimalan nivo magnezijuma;
  • Dijareja ili opstipacija, u zavisnosti od delovanja na organizam;
  • Celijaklija, zbog loše probave i resorbovanja hrane;
  • Osteoporoza je jedna od posledica nedostatka magnezijuma;
  • Nedostatak magnezijuma u vašem organizmu sasvim sigurno će dovesti do srčanih oboljenja pa i infarkta.

Srećom, ima više simptoma koji ukazuju na vreme da imate ovaj poremećaj. Potrebno je osluškivati telo i pratiti tegobe. Postoje i laboratorijski testovi koji mogu utvrditi da imate nedostatak magnezijuma u vašem organizmu.

Koji simptomi ukazuju na nedostatak magnezijuma u vašem organizmu?

Budući da simptomi u početku i nisu tako vidljivi, potrebno je pratiti ih duže vreme. Naročito obratite pažnju ukoliko se javlja više njih u isto vreme.

Bademi, lešnici i kikiriki
Lešnici i bademi su puni magnezijuma

Grčevi u mišićima

Budući da magnezijum poboljšava apsorpciju kalcijuma, njegov nedostatak smanjuje nivo kalcijuma u mišićima. To dovodi do grčeva i bolova.

Mentalni poremećaji

Smatra se da je nedostatak magnezijuma uzrok depresije i anksioznosti. Ipak, ove poremećaje izazivaju i drugi razlozi, pa je neophodno potvrditi pravi uzrok.

Osteoporoza

Samim tim što smanjuje nivo kalcijuma u kostima, nedostatak magnezijuma u vašem organizmu vodi do osteoporoze. Ipak, teško je tako nešto utvrditi u početku, pa je neophodno uzimati magnezijum već nakon 45 godine. Pogledajte i koja je najbolja hrana za vaše kosti.

Slabost i umor

Sa obzirom da smanjuje pokretljivost mišića, nedostatak magnezijuma takođe vodi do slabosti i umora.

Visok pritisak

Zbog nedostatka kalijuma i poremećaja hemijskih procesa u organizmu, nedostatak kalcijuma vodi do visokog pritiska. To dalje vodi u infarkt i moždane udare.

Astma

Smatra se da je astma povezana sa nedostatkom magnezijuma zbog slabosti mišića i pluća. Šta više, u nekim klinikama se kod napada astme daje magnezijum sulfat da ublaži napad.

Lupanje srca

Slično kao i kod visokog pritiska, nedostatak magnezijuma u vašem organizmu vodi do oboljenja krvnih sudova. To vremenom daje lupanje srca i otežano disanje pri naporu.

Slaba memorija

Slabljenje svih funkcija i pospanost vodi i do gubitka memorije. Osim toga, magnezijum i kalcijum neophodni su za održavanje ćelijske membrane i ćelijskog odgovora nerava. Kod poremećenog rada javlja se i slabija memorija.

PMS

Nedostatak magnezijuma vodi do neprijatnih simptoma PMS-a. Razlog je najverovatnije u tome što je otežano izbacivanje estrogena iz creva, što dovodi do vraćanja estrogena u organizam. On je, zapravo, uzročnik svih simptoma PMS-a koji su nam neprijatni.

Filet lososa
Losos ima dovoljno magnezijuma da zameni dnevni unos

Kako povećati nivo magnezijuma u organizmu?

Postoji dosta namirnica koje povećavaju nivo magnezijuma u organizmu. Neke od njih možete lako naći i u našim radnjama. Ukoliko mislite da to nije dovoljno, uvek možete uzimati i suplemente. Od hrane bogate magnezijumom najvažnija je: badem, bundevino seme, tamna čokolada, orah, brokoli, artičoke, kupus. Zvuči neverovatno, ali i kokice su takođe pune magnezijuma, pa ako ih volite, samo izvolite!

6,000.00dinPoruci paket hrane