Bajina Bašta, Dub

Saveti za čišćenje pluća

Pluća

Čišćenje pluća je veoma važno da očistite ovaj veoma važan organ od katrana i toksina. Smanjite rizik od pojave infekcije i raka, poboljšajte kapacitet pluća uz savete Kuća Zdravlja Srbija. Ako ste aktivni ili pasivni pušač – preporučujemo vam da započnete čišćenje pluća još danas! Poboljšajte vaše zdravlje i očistite vaša pluća koristeći četiri najbolje metode.

1.   Vežbe disanja za čišćenje pluća

Vežbe disanja su jedan od najboljih i najefikasnijih načina za čišćenje pluća. To nije obično duboko disanje, potrebno je mnogo više od toga da bi se pluća očistila. Postoji nekoliko vežbi za čišćenje pluća:

 1. Zauzmite stojeći položaj. Budite opušteni. Držite ruke sa strane i noge malo razdvojene.
 2. Nekoliko puta duboko udahnite i izdahnite kroz nos.
 3. Sada udahnite kroz nos i polako izdahnite kroz usta, sve dok više ne možete izdahnuti… Ali, ne zaustavljajte se ovdje, jer u stvarnosti u plućima je preostalo još ustajalog vazduha. Jedan deo vazduha uvek ostaje u plućima i ne izmenjuje se, dok dišemo.
  Sada, naterajte Vašu dijafragmu da izdahne sav taj vazduh iz pluća uz pomoć dahtanja. Nekoliko puta izdahnite „ha… ha… ha…“ kroz usta – sve dok ne osetite da u plućima više nema vazduha. U tom trenutku ćete osetiti kako se Vaš trbuh uvukao unutra.
 4. Kroz nos polako udahnite sveži, čisti vazduh u prazna pluća.
 5. Napunite pluća vazduhom do kraja, a zatim zadržite dah 5 sekundi, polako brojeći 1, 2, 3, 4, 5. U ovom trenutku, kiseonik je napunio Vaša pluća i svaku ćeliju u telu!
 6. Opet izdahnite kroz usta, sve dok više nema vazduha i ponovite „ha… ha… ha…“ da bi isterali preostali vazduh iz pluća. Vratite se na korak 4. Ponovite vežbu onoliko puta koliko Vam se to sviđa. Pored toga što čisti pluća, ova vežba ima i drugu dobrobit – Vaš stomak će s vremenom postati čvrst i ravan.
Čišćenje pluća započnite pravilnim vežbama disanja


2. Inhalacije eteričnim uljima

Redovno, 2 ili 3 puta nedeljno radite inhalacije sa eteričnim uljima. Možete koristiti eterična ulja eukaliptusa, peperminta, ruzmarina, ili majčine dušice. Inhalacije će vam pomoći da brzo očistite pluća od toksina. Jedino što treba da uradite jeste da zagrejete veliki lonac sa vodom i u njega dodate par kapi eteričnih ulja. Inhalacija eteričnim uljima je odlična ne samo za čišćenje pluća već je dobro u slučaju gripe, prehlade, bronhitisa, itd.


3. Korekcija ishrane

Kao i u svim drugim slučajevima prirodnog čišćenja organizma, čišćenje pluća uključuje I izmenu ishrane. Zdrava ishrana je bitna jer pokreće metabolizam I jača imunitet.  Neke namirnice su posebno dobre za čišćenje pluća:

 • Čili – ljuta hrana poput pomaže u razgradnji viška sluzi i katrana u plućima.
 • Voda – Da, obična voda je najbolje sredstvo za čišćenje organizma pa tako i pluća!
 • Luk – Ova namirnica sprečava nastanak mnogih bolesti, uključujući rak i infekcije pluća.  
Ako ste aktivni ili pasivni pušač, vreme je da počnete da čistite pluća i da izbegnete mogućnost dobijanja opakih bolesti.


4. Biljke koje pomažu u uklanjanju katrana, toksina i viška sluzi

 • Potočarka – nezaobilazna biljka u procesu čišćenja pluća. Možete lako napraviti supu koju treba da konzumirate ako ste aktivni ili pasivni pušač.
 • Đumbir – koristite ga na  više načina da očistite pluća, u čaju, ili u hrani ili napravite kupku sa prahom od đumbira.
 • Divizma – čaj od divizme je odlično sredstvo da se oslobodite katrana I toksina iz pluća.
 • Ostale biljke: Kopriva, eukaliptus, koren lotusa, pepermint.
27 децембра, 2018

6,000.00dinPoruci paket hrane