Bajina Bašta, Dub

Pravljenje domaćeg kefira: Vaš eliksir mladosti

Kefir u tanjiru

Čuli ste za kefir i njegova lekovita svojstva? Ali, ne znate kako sami da ga napravite? Ako želite da naučite da sami pravite domaći kefir, to nije nimalo teško pogotovo uz pravi recept! Kuća Zdravlja Srbija vam donosi savete za brzo i lako pravljenje domaćeg kefira. Uz njegovu pomoć ćete sačuvati zdravlje i regulisati kilažu. U narodu poznat kao eliksir mladosti, kefir će usporiti starenje i učiniti da vaš organizam bude jači i otprniji na mnoge bolesti, pritom će vam pomoći u regulisanju kilaže. 

Šta je Kefir?

Ukratko: Kefir je fermentisano mleko. Slično je jogurtu s tim da pozitivno utiče na rad creva, i celokupno zdravlje i rad organizma. I još bolje, ne morate brinuti o laktozi iz mleka jer se ista smanjuje tokom procesa fermentacije. Kefir možete naći skoro u svakoj prodavnici ali to baš i nije preporučljivo. Najbolje je pravljenje domaćeg kefira što je i jeftiniji i zdraviji način.

proces za pravljenje domaćeg kefira
Za pravljenje domaćeg kefira vam treba mleko i kefrina zrnca

Kako da napravite kefir?

Za pravljenje kefira potrebna su vam zrnca kefira koje možete kupiti putem interneta ili u bolje snadbevenim prodavnicama zdrave hrane. Sledeći korak je da operete kefirova zrnca i da ih prelijete sa 250ml nekuvanog mleka i pokrijte sa gazom. Vaš kefir mora da diše, s toga ne stavljajte metalni poklopac. Ostavite kefirova zrnca u mleku u staklenoj posudi da odstoje 24h. Nakon toga, mleko procedite kroz plastičnu cediljku. Kada ga procedite, spremno je za konzumiranje.

Kefirova zrnca koja su ostala u cediljci operate čistom vodom i ponovo prelijte mlekom. Čuvajte vaša kefirna zrnca na sobnoj temperaturi i nikako u frižideru! Proces ponavljajte redovno i vaša kefrina zrnca će se udvostručiti posle desetak dana, pa ćete samim tim moći da imate veće količine kefira. Na kraju ćete imati toliko kefira da ćete morati da poklonite nekome deo kefirnih zrnaca.

Musli sa kefirom
Kefir možete kozumirati sa muslijem ili voćem

Stvari na koje morate da obratite pažnju tokom pravljenja kefira

  • Ne koristite metalni pribor, cediljke i kašike – možete oštetiti zrnca kefira
  • Ako idete na put, jedino tada možete da držite zrna sa mlekom u frižideru jer tako mogu dugo da stoje, i do nedelju dana
  • Kefirna zrnca vremenom rastu
  • Možete koristiti bilo koju vrstu mleka, kozije, kravlje, organsko, itd.

Lekovita svojstva domaćeg kefira

Kefirna zrnca mogu da vam pomognu u kompletnom zdravlju organizma, od povišenog holesterola u krvi, kamena u žuči, bolesti srca, regulaciju krvnog pritiska, smanjuje upalne procese i poboljšava rad bubrega. Zbog količine vitamina koji su neophodni za pravilan rad organizma, vaše telo će vam biti zahvalno jer ćete usporiti starenje, otkolniti tumore, i povećati potenciju.

Nadamo se da će vam ovaj recept za pravljenje domaćeg kefira pomoći da svakog dana živite zdravo. Ako želite još zdravih napitaka, pogledajte tinkuture na našem sajtu.

Related Posts

6,000.00dinPoruci paket hrane