Bajina Bašta, Dub

Pravilna nega ruku i noktiju

Ruke drže šolju sa toplom kafom

Ponekad mislimo da sve znamo, pa i šta je pravilna nega ruku i noktiju. Ipak, iako stoje ispred nas svakodnevno, veoma često ih zanemarimo ili potpuno upropastimo. Naše ruke i nokti zapravo su potpuno upotrebljeni tokom čitavog dana. Njihova nega ujedno je i tretman lepote.

Ruke ukrštene iznad glave
Ruke izdrže toliko toga tokom dana da zaslužuju poseban tretman

Pravilna nega ruku i noktiju ipak nije tako laka

Iako smo svesni da ih moramo čuvati i negovati, veoma često zanemarujemo ili ne umemo da pravilno negujemo ruku i nokte. Potrebno je sprovesti niz postupaka kako bi oni bili negovani.

  • Pravilna nega ruku i noktiju podrazumeva čuvati ih svakoga dana od štetnih uticaja;
  • Ruke i nokte je potrebno svakodnevno hidrirati;
  • Nokti zahtevaju poseban tretman i pažnju;
  • Čistoća je pola zdravlja, a kod ruku i svojevrsno vaspitanje;
  • Koža ruku uvek je gruba i osetljiva, pa joj treba posvetiti posebnu pažnju.

Iako deluju kao niz nemogućih zahteva, nega ruku i noktiju ipak nije tako teška. Potrebno je usvojiti pravila i uvrstiti ih u svakodnevne aktivnosti.

Nega ruku

Ruke su naš dodir sa spoljnim svetom. To znači da su izložene hladnoći, toploti, suvom vazduhu, vetru ali i vodi. Sve to utiče na zdravlje i lepotu kože. Nega ruku i noktiju podrazumeva da krenemo od kože.

Koristite mleko za pranje ruku

Izbegavajte jake sapune za pranje ruku. Umesto njih pređite na gelove i mleka za pranje. Birajte one koji u sebi imaju propolis ili aloja veru. Ako je ikako moguće, izbegavajte antibakterijske gelove za pranje ruku.

Izbegavajte previše hladnu i toplu vodu

Bez obzira kojim poslom se bavite, potrudite se da ne izlažete ruke previše visokim ili niskim temperaturama. Osobe koje imaju stalno hladne ruke ne bi trebalo da ih izlažu vreloj vodi. Nagle razlike u temperaturi dovode do pucanja kože i krvnih sudova.

Masaža ruku
Neophodno je pokloniti rukama i masažu

Koristite ulja i maske za kožu

Zdravlje i lepota kože održava se na više načina. Za negu kože ruku nije dovoljno samo mazati ih kremama. Pravilna nega ruku i noktiju podrazumeva i njihovo negovanje posebnim preparatima. Jednom nedeljno potopite ih u masku za ruke ili namažite uljem pre spavanja. Neki preporučuju i korišćenje krema protiv bora. Svakako je potrebno zaštiti ih od sunca u toku leta. Takođe, posvetite svojim rukama masažu, jer masaža i zdravlje su tesno povezani.

Nega noktiju

Što se tiče nege noktiju, za njih je neophodno da budu jaki i zdravi, kako bi se sprečilo listanje i povređivanje zanoktica. Pravilna nega ruku i noktiju obuhvata i posebne kreme i tretman noktiju.

Pravilna nega ruku i noktiju podrazumeva i profesionalno nadograđene nokte
Grickanje noktiju ružna je navika

Ne secite zanoktice, negujte ih

Nepravilno sečenje zanoktica može dovesti do krvarenja i infekcija. Najbolje je negovati ih uljima i sprečiti kidanje i oštećenje. Pored ulja, pravilna nega ruku i noktiju obuhvata i ispravan pribor za negu noktiju.

Turpijajte nokte, ne secite ih

Iako nam je najlakše da nokte isečemo, to dovodi do njihovog listanja i kidanja. Kupite dobru turpiju i skraćujte ih turpijanjem. Na taj način nokti će biti jači i neće se lomiti.

Ne grickajte nokte

To svakako svi znaju, ali nije naodmet da se kaže. Pored toga što je veoma ružna navika, grickanje noktiju stvara veoma ružan utisak. Pokušajte da iskorenite tu naviku uz pomoć gelova i kapi za nokte.

6,000.00dinPoruci paket hrane