Bajina Bašta, Dub

Pravilna ishrana trudnica

Zeleno voće i povrće

Ishrana trudnica ne mora i ne sme da znači da se trudnica nečega odriče. Skloni smo da izraz dijeta i redukovana ishrana tumačimo kao izgladnjivanje. Ipak, dijeta ne znači da smo nužno smanjili obroke niti da smo se sveli na restrikciju određenih namirnica. Naprotiv, pravilna dijeta u trudnoći može se uzeti i kao svakodnevna ishrana i kasnije u životu jer podrazumeva zdravu namirnice i navike.

Trudnica
Trudnoća je posebno stanje i zahteva posebnu ishranu.

Šta ishrana trudnica podrazumeva?

Budući da je trudnoća specifično stanje u kojem je ceo organizam okrenut plodu i ishrana trudnica mora ispuniti neke zahteve.

  • Ona pre svega mora podrazumeva upotrebu isključivo zdravih prirodnih namirnica;
  • Trudnice moraju jesti redovno u pet pravilno raspoređenih obroka;
  • Kao što važi i za svakoga od nas i za trudnice se primenjuje pravilo najmanje 2 litra vode dnevno;
  • Trudnice moraju jačati imunitet jer su sklone bolestima;
  • Ishrana trudnica podrazumeva izbacivanje svih loših namirnica iz organizma.

Nekada su trudnice učili da moraju jesti za dvoje. Danas se zna da je ovo ne samo pogrešno već i veoma opasno. Plodu ne prija više hrane a pogotovo ne gojenje majke. Dovoljno je povećati dnevni unos kalorija za 300 kalorija. Pored toga, radite i vežbe za trudnice i ostanite u formi i nakon porođaja.

Kakve namirnice podrazumeva ishrana trudnica?

Postoje namirnice koje se trudnicama preporučuju najpre zbog hranljivih sastojaka koje imaju. Druge, pak, pomažu u sprečavanju nekih stanja i oboljenja koje imati sama trudnica. Konačno, poznato je i koji vitamini i minerali utiču na pravilan razvoj ploda.

Ražnjići sa povrćem koji su idealni kada je u pitanju ishrana trudnica
Raznovrsna ishrana je veoma važna.

Voće i povrće

Voće i povrće zapravo svi moramo unositi u velikoj količini. Budući da sadrže neophodne vitamine i minerale, njih moraju konzumirati i odrasli i deca. U ishrani trudnica, međutim, mora se naći folna kiselina odgovorna za razvoj kičmenog stuba deteta i barem 70 mg vitamina C. najviše ih ima u zelenom povrću i citrusima.

Testo i hleb u ishrani trudnica

Trudnicama je generalno zabranjeno da uzimaju testo. Naročito se to odnosi na beli hleb, pite i paste. To, ipak, ne znači da se moraju odreći zrnevlja i zdravih testa. Neophodno je da trudnica uzima testa od celog zrna koje je puno gvožđa i vitamina B. Pored toga, celo zrno sadrži i vlakna tako da pomaže varenje.

Proteini

Proteini su važni za izgradnu mišića, ćelija i kože. Pored toga, sagorevaju višak masnoće i daju energiju. Postoji mnogo namirnica bogatih proteinima. Saznajte više o ulozi proteina u našem organizmu jer su veoma važni. Od namirnica njima je bogato meso, jaja i riba. Ćelija mesa sadrže i dosta gvožđa koje prenosi kiseonik.

Tanjir sa povrćem
Jedno od pravila zdrave ishrane je što više boja u tanjiru.

Koje namirnice su zabranjene u ishrani trudnica?

Sigurno je da se u trudnoći trudnice moraju promeniti. Jedna od promena koje svaka od njih mora izvršiti je uvođenje zdrave hrane u svakodnevicu. Postoji, međutim i hrana koja je trudnicama zabranjena, što zbog svog sastava, što zbog uticaja na organizam.

Rafinirani šećer i belo brašno

Ne samo da vode gojenju, već prosti ugljeni hidrati bukvalno razaraju organizam lošim materijama koje sadrže. Osoba koja unosi više šećera postaje umorna, razdražljiva i bez energije. Šećeri usporavaju varenje koje je kod trudnica već usporeno i stvaraju zatvor. Najbolje je ovakve namirnice izbaciti iz ishrane trudnica.

Related Posts

6,000.00dinPoruci paket hrane