Bajina Bašta, Dub

Pravilna ishrana deteta od godinu dana

Beba jede lubenicu

Koja je to pravilna ishrana deteta od godinu dana? Šta treba znati o obrocima i navikama koje vaše dete stiče još kao malo? Kada je ishrana u pitanju, zapamtite da se dobre navike uveč stiču za stolom. Važno je da početka uspostavite pravilan odnos prema hrani, da se pridržavate nekih pravila kad su u pitanju obroci ali i ponašanje za vreme jela.

Pravilna ishrana deteta od godinu dana: Pravila koja treba da poštujete

  • Vreme obroka mora da se poštuje. Trudite se da vaše dete ima glavne obroke i trudite se da mu ne dajete ništa za jelo pre ili posle da dete ne bi imalo slabiji imunitet.
  • Dete treba da sedi za stolom za vreme ručka ili večere.
  • Podstaknite dete da proba jela i koje ne voli tako što će te ih nekako ukrasiti ili učiniti dopadljivim
  • Ograničite unos šećera, kako zbog kalorijskog unosa tako i zbog higijene zuba
  • Izbegavajte hranu viskoke kalorisjke vrednosti
  • Nikada nemojte davati gazirana pića
  • Ukinite noćne obroke jer u ovom uzrastu dete treba da se ograniči na hranu samo danju
  • Ponudite detetu više zdravih različitih namirnica
beba se umazala hranom
Važno je da početka uspostavite pravilan odnos prema hrani, da se pridržavate nekih pravila kad su u pitanju obroci ali i ponašanje za vreme jela.

Koje namirnice treba da se našu u ishrani deteta od godinu dana?

Najvažnije je da deci ponudite namirnice koje su neophodne za rast i razvoj. Bitno je da vaše dete unosi gvožđe – kao što su meso i žitarice. Takođe, cink kojeg ima u siru, jajima, mesu, ovasu, itd. I ne zaboravite na kalcijum koji se nalazi u mleku. Ne zaboravite da detetu nudite voće, povrće i mahunarke. Pravilna ishrana i navike se stvaraju dok su deca još uvek mala i te navike će zadržati i kada porastu.

Koje namirnice izbegavati?

Da biste izbegli factor rizika nastanke različitih bolesti, veoma je važno da deci ne dajete previse posoljenu hranu, hranu visoko kalorijske vrednosti, previse belančevina i masnoća životnjskog porekla. Izbegavajte namirnice sa aditivima i konzervansima.

Dete ruca - pravilna ishrana deteta od godinu dana je raznovrsan rucak
Vase dete treba raznovrsno i zdravo da se hrani. Izbegavajte namirnice sa aditivima i konzervansima. 

Jelovnik od 5 obroka dnevno za dete posle navršene prve godine

Doručak

Ovaj obrok treba da pokrije 15-20% dnevnog kalorijskog unosa. Na primer, punomasno mleko sa dečijim keksom ili dvopekom. Žitarice za doručak su uvek odličan izbor.

Užina:

Prepodne i popodne, ponudite detetu užinu na bazi voća, jogurta, voćnog frapea, itd.

Ručak i večera:

Jelovnik treba da sadrži supu I glavno jelo. Glavno jelo treba da bude sačinjeno od mesa ili ribe sa povrćem (sveže ili kuvano). Zapamtite da unos proteina treba da bude raznovrstan – nudite meso, ribu, jaja ili sir. Dete treba da jede meso 3 puta nedeljno, ribu 3 puta nedeljno, jaja 2 puta nedeljno. Naizmenično menjajte namirnice.

 

6,000.00dinPoruci paket hrane