Bajina Bašta, Dub

Kako da ostavite pušenje prirodnim putem?

Dim cigarete koji ostavlja tragove i jedan je od razloga da ostavite pušenje prirodnim putem

Svakako da postoji mnogo razloga da ostavite pušenje prirodnim putem. Pušenje je veoma loša navika. Pored toga svi znamo da ugrožava zdravlje. Ipak, veoma je teško ostaviti.

Opušci u pepeljari
Pored toga što je štetna po zdravlje, pušenje je i veoma ružna navika

Zašto je važno da ostavite pušenje prirodnim putem

Iako svi znaju da je štetno, veoma je teško ostaviti pušenje. Prema istraživanjima, cigarete sadrže nikotin, ali još 400 drugih sastojaka, od kojih je većina kancerogena. Na žalost, pušači s boje da ostave pušenje i smatraju to nemogućom misijom.

  • Nakon što ostave pušenje pušači osećaju nikotinske krize koje mogu biti veoma neprijatne;
  • Pušači imaju rituale koji im otežavaju ostavljanje pušenje, poput ispijanja kafe;
  • Okolina je još jedan od razloga zbog kojih je teško ostaviti pušenje prirodnim putem – društvo pušača vraća ih nazad u naviku.

Najgore od svega je što je pušenje veoma adiktivno. Zahvaljujući nekim sastojcima u telu se stvara navika ali i tolerancija, pa pušači vremenom povećavaju broj popušenih cigareta. Iako ima mnogo lekova i supstanci koje mogu pomoći, potrudite se da ostavite pušenje prirodnim putem. Razlog je što svi preparati za ostavljanje pušenje već sadrže male količine nikotina kako bi izbegli krizu. Iz tog razloga vi i dalje uzimate nikotin, iako se odvikavate od njega.

Hrana koja može pomoći da ostavite pušenje prirodnim putem

Postoje namirnice koje pušači mogu uzimati kako bi lakše ostavili pušenje. Neke od njih unosimo hranom svakodnevno. Druge mogu pomoći u ovom slučaju, ali samo ako se uzimaju na određeni način.

Voće i povrće
Zdravom hranom možemo pomoći sebi da ostavimo pušenje

Odreknite se pušenja najpre u glavi

Ovo je možda najbolji savet koji možete dobiti, ali mnogima je teško da se odluče. Najpre u glavi odredite razloge zašto bi trebalo da ostavite pušenje. To mogu da budu zdravi i lepi zubi – pogledajte savete za blistav osmeh. Kod drugih može biti zdravlje ili čista odeća. 

Nikotinske zamene

Iako i nisu baš prirodni lekovi, nikotinske zamene mogu pomoći u prvim danima krize. Oni će pomoći da taj prvi period prebrodite bez kriza. Koristite ih nedelju ili dve. Nakon toga ostavite i njih. Možete i poslušati savete za čišćenje pluća takođe.

Trikovi kako da ostavite pušenje prirodnim putem

Svakako da je lako ostaviti pušenje kada imate podršku i pomoć. Ipak, postoje neki trikovi koji vas mogu zavarati da vam ostavljanje pušenja nije tako teško. Osim toga, svaka navika delom zavisi i od vaše odluke i čvrstine, pa je i ostaviti pušenje lakše kada znate zašto bi to trebalo da uradite.

Izbegavajte izazivače i okidače

Pušači se boje da ostave pušenje jer se plaše kriza. Oni znaju da će se njihova nervoza pojačati nakon što ostave pušenje. Kako biste izbegli zamku, najbolje je da izbegavate okidače neko vreme. Izaberite da ostavite pušenje u danima kada niste pod stresom, recimo na godišnjem odmoru. Takođe, smanjite unos kafe, ako vas ona “podseća” na pušenje. Možda nije baš najzgodniji savet, ali nije loše da neko vreme izbegavate društvo pušača. Umesto toga posvetite se relaksirajućim tehnikama. Vežbajte joguradite vežbe disanja, vizualizujte ili meditirajte.

Čovek uživa u cigareti
Početak ostavljanja pušenja je u vašoj glavi

Odlažite

Kako biste zaista ostavili pušenje, nemojte sebi reći da ostavljate pušenje. Mnogo je bolje da odlažete sledeću cigaretu. Kada vam se puši kažite sebi da ćete zapaliti cigaretu kada završite neki posao, popijete vodu, prošetate. Tako ćete sebi olakšati krizu i ostaviti pušenje na prirodan način.

6,000.00dinPoruci paket hrane