Bajina Bašta, Dub

Najbolja hrana za vaše kosti

Najbolja hrana za vaše kosti

Želite jake kosti? Na vama je da ih očuvate takvim! Naše kosti su jake tokom mladosti. Ali sa godinama one polako počinju da se istanjuju. Ovaj proces se naročito ubrzava kod žena posle menopauze. Kako usporiti starenje i sačuvati kosti? Jedan od najboljih načina odbrane je pravilna i zdrava ishrana  Jedino pravilna ishrana može da sačuva vaše kosti i vaše zdravlje. Koja je to najbolja hrana za vaše kosti?

Pijete li mleko?

Kalcijum je najvažniji sastojak jakih kostiju. Odraslima do 50-te godine života potrebno je 1000 mg kalcijuma dnevno. Ženama je počev od 50-te godine života potrebno 1200 mg kalcijuma svakog dana, jer su u menopauzi sklonije osteoporozi. Glavni izvor kalcijuma je mleko. Zato, jedna čaša mleka koja sadrži 300 mg kalcijuma jača vaše kosti!

Mleko - izvor kalcijuma i hrana za vaše kosti
Kalcijum je najvažniji sastojak jakih kostiju. Glavni izvor kalcijuma je mleko.

Jedete li Sir i jogurt?

Ako više volite jogurt nego mleko, imamo dobre vesti za vas: šolja jogurta ima približno istu količinu kalcijuma kao šolja mleka. Osim toga, ako ste ljubitelj sireva, konzumiranje 200g švajcarskog sira doprinosu vašem organizmu otprilike istu količinu kalcijuma. Sirevi su definitivno prava hrana za vaše kosti. Ako niste tolerantni na laktozu, ne brinite, jogurt i tvrdi sirevi imaju malu količinu laktoze. Takođe, možete piti i jesti mnoge mlečne proizvode koji imaju smanjenu količinu laktoze ili je uopšte ne sadrže. Smanjena laktoza ne znači manje kalcijuma.

Jedite Sardine i Zeleno povrće: Najbolja hrana za vaše kosti!

Ako niste znali – Bogati izvor kalcijuma su sardine. Zato, ako ih volite, uvrstite ih u ishranu. One su prava hrana za vaše kosti! Pojedite 85 g konzervisanih sardina i vaš organizam će dobiti čak malo više kalcijuma nego iz šolje mleka.

Da li vas iznenađuje činjenica da kalcijuma takođe ima mnogo u povrću? Jedite tamno lisnato zeleno povrće kao što su kupus i kelj. Oni se često upotrebljavaju u tradicionalnoj kuhinji. Takođe, jedna šolja naseckanog, skuvanog lišća repe ima oko 200 mg kalcijuma. Zato, osim mleka počnite da jedete što više zelenog povrća i sardina! Počnite da brinete o vašim kostima sada da ne biste patili kasnije! Kosti su stub vašeg zdravog i dugog života.

Sardine u konzervi uvrstite u vašu redovnu ishranu
Bogati izvor kalcijuma su sardine. Jedite ih često.

Soja – poznata i kao lepak za kalcijum!

Naučnici su otkrili da vitamin K2, kojeg najviše ima u soji, lepi kalcijum za kosti i samim tim ih jača. Zato, je upotreba soje u ishrani pun pogodak!

Obogaćena ishrana kao najbolje rešenje

Ako ne volite zeleniš, mleko ili sardine, počnite da konzumirate vieš druge namirnice koje će takođe jačati vaše kosti. Na primer, đus od pomorandže ima do 250 mg kalcijuma, zato ga ne preskačite i kozmurijate ga uz doručak. Takođe, bogaćene žitarice pružaju i do 1000 mg kalcijuma po šolji.

6,000.00dinPoruci paket hrane