Bajina Bašta, Dub

Najbolja hrana za mozak i bolje pamćenje

Žena razmišlja.

Hrana za mozak i bolje pamćenje posredno je naš put u stabilniji i zdraviji život. Znajući da mozak ima tako važnu funkciju u našem organizmu, moramo se prema njemu ophoditi odgovorno.

Zašto je hrana za mozak i bolje pamćenje bitna

  • Mozak kontroliše rad srca i pluća i bez njega ne bi mogli da rade;
  • On omogućava da dišemo i hodamo i praktično kontrolišemo sve nagone;
  • Hrana za mozak i bolje pamćenje ne bi ni došla do mozga da nema kontrole refleksa iz mozga;
  • Pored fizioloških, mozak kontroliše i psihološke funkcije – osećanja i strah;
  • Na kraju, mozak čuva sve naše uspomene i znanje.
Nervne ćelije nastale nakon što smo uzimali najbolju hranu za mozak i bolje pamćenje
Pravilnom ishranom omogućavamo regeneraciju ćelija

Naravno da ćemo uraditi sve da sačuvamo memorijske funkcije mozga. Ipak, nije dovoljno samo ga svakodnevno testirati. Moramo i kontrolisati hranu koja ga izgrađuje i regeneriše.

Voće i povrće kao hrana za mozak i bolje pamćenje

Svi znamo da su voće i povrće neophodni za organizam. Pored toga, oni su odlična hrana kako za mozak.

Bobičasto voće

Poznato je da je bobičasto voće odlično za rad organa i kao antioksidansi. Osim toga, sadrže cink koji regeneriše ćelije i poboljšava komunikaciju između njih. Pogledajte zašto je cink važan u ishrani.

Brokoli
Potrudite se da uzimate više brokolija kao bi poboljšali rad mozga

Pomorandže

Obično ih uzimamo zbog jačanja imuniteta, jer su pune vitamina C. Upravo je taj vitamin važan i za rad mozga, jer poboljšava regeneraciju ćelija i njihov metabolizam.

Brokoli

Budući da i liče na mozak, brokoli predstavljaju odlično povrće koje možete uneti u ishranu još danas. Brokoli su prepuni antioksidanasa, sadrže vitamin K koji regeneriše moždane ćelije.

Semenke

Poslednjih godina semenke su postale neizostavna hrana na našoj trpezi. Znamo njihovo dejstvo na varenje. Ipak, oni su i veoma važna namirnica za mozak i bolje pamćenje.

Seme bundeve

Popularna grickalica preporučena zbog srca i krvnih sudova takođe je odlična hrana za mozak. Pored cinka, bakra i gvožđa, ona sadrži i magnezijum, višestruko važan za naš organizam. Pogledajte koji simptomi ukazuju na nedostatak magnezijuma u organizmu.

Orah

Budući da se u našoj ishrani ne nalazi baš često, bar ne u običnom obliku, potrebno je uneti orah češće u organizam. Ne samo da sadrži vitamin B, već i bezbroj antioksidanasa, neophodnih za rad organizma i svih organa.

Orah
Orah i svojim izgledom podseća na mozak

Ostala hrana

Postoje namirnice koje inače svakodnevno unosimo u organizam, ali ne znamo koliko su važni za organizam. Za većinu stvari, od kojih su nam neke veoma ukusne, i ne znamo da su i dobri za mozak i pamćenje.

Masna riba

Dobro ste pročitali, potrebno je da bude baš masna. Takva riba sadrži omega-3 masne kiseline koje su odlične za rad organa i mozga. One su i odličan antioksidans.

Kafa

Sigurno je da će se mnogi obradovati činjenici da je kafa zapravo zdrava za mozak. Naravno, svi znamo da ona sprečava pospanost i pojačava budnost. Samim tim pojačava memoriju.

Tamna čokolada

Još jedan proizvod koji bismo rado uvrstili u svakodnevnu ishranu. Tamna čokolada pomaže regeneraciji moždanih ćelija i njihov rad. Osim toga, odlična je za izbacivanje masnoća iz organizma. Ipak, dovoljno je uzimati samo malo svakoga dana, jer i to je dovoljno da bude hrana za mozak i bolje pamćenje.

Related Posts

6,000.00dinPoruci paket hrane