Bajina Bašta, Dub

Morska so – upotreba i lekovitost

Morske zvezde, kao i morska so, dolaze iz mora

Morska so ima mnogo koristi po organizam i utvrđeno je da je veoma lekovita. Ipak, ljudi imaju potpuno pogrešno mišljenje o njoj. Obično se smatra da so podiže krvni pritisak, ali to se odnosi na kuhinjsku so (natrijum-hlorid). Iako se i ona dobija iz morske vode, preradom su joj odstranjeni svi minerali, pa je ostao samo natrijum koji je štetan u velikim količinama. Sa druge strane, morska so zadržava sve korisne sastojke u sebi i nakon odvajanja od vode, pa je veoma korisna po organizam. Šta više, njeno delovanje je potpuno suprotno onome koje ima kuhinjska so. Ima mnogo zanimljivih podataka o morskoj soli.

So u kašičici
Iako se dobija na isti način, morska so je bogatija mineralima od kuhinjske

Zanimljivosti o morskoj soli

  • Postoji više vrsta soli, od Himalajske koja je roze boje i krupna je, do morske sive koja u sebi ima i delove morskih životinja sa, takođe korisnim svojstvima;
  • Iako je slana, morska so može imati i više ukusa, u zavisnosti od toga sa čim je došla u dodir kada se stvarala;
  • Mnogi smatraju da je morska so štetna po organizam, jer po inerciji ne žele da budu u dodiru sa slanim produktima, ali činjenica je da ona smanjuje tečnost u organizmu i sprečava oboljenja krvotoka i srca.

Srećom, poslednjih godina ova so dobija sve veću primenu. Sada je možete kupiti i u prodavnicama koje nisu na moru. Osim toga, otkriveno je da se ona može koristiti i u lekovite svrhe, što znači da je njeno dejstvo daleko bolje nego što smo mislili.

Morska so u teglici
Morska so se može pojaviti u više boja i ukusa

Morska so – upotreba i lekovitost za metabolizam elektrolita i razmenu tečnosti

Uprkos uvreženom mišljenju, ova so pomaže povećanju tečnosti. Zahvaljujući mineralima sprečava dehidrataciju, pa je zapravo prva pomoć kod ovog problema. Ako ne znate šta je dehidratacija i kako je sprečiti naučite nešto o tome, jer je veoma opasna, naročito leti. Osim toga, kontrolisani unos elektrolita sprečava niz poremećaja i bolesti.

Kada je potrebno unositi morsku so kroz ishranu?

Budući da morska so smanjuje gomilanje tečnosti u ćelijama, ona sprečava grčeve u mišićima i bolove nakon treninga. Takođe, sprečava nadimanje i zadržavanje tečnosti, što je potpuna suprotnost kuhinjskoj soli koja doprinosi zadržavanju tečnosti. To znači da morska so može smanjiti nadutost u PMS-u. Zahvaljujući ovom dejstvu unos morske soli može biti jedan od 10 načina da snizite krvni pritisak prirodnim putem, takođe.

Lepota je jedan od razloga da unosimo morsku so

Pored odličnih dejstava koje ima na zdravlje, ova so odlično deluje i na lepotu. Može se koristiti i za negu kože, kose i noktiju. Budući da čisti kožu može se koristiti kako piling, jer i sama po sebi čisti i smanjuje pore. Samim tim što širi krvne sudove i povećava prokrvljenost, poboljšava tonus kože i njen sjaj. Koža postaje vlažna i zategnutija.

Morska so u teglici
Morska so na više načina poboljšava lepotu

Morska so može ulepšati i frizuru

Znate kako kosa ima onaj lep izgled i sjaj na moru, sa loknama poput surferki? To možete postići i kod kuće uz pomoć morske soli. Razmutite kašiku morske soli sa vodom u pumpici i isprskajte kosu. Gužvanjem isušite i ona će zadržati lokne i nakon što se osuši. Na ovaj način povećaćete i sjaj kose i njenu ishranjenost.

Related Posts

6,000.00dinPoruci paket hrane