Bajina Bašta, Dub

Masaža i zdravlje

Od prvog dana života neophodan nam je ljudski dodir

Šta ćete uraditi kada beba plače? Uzećete je u ruke, cupkati, maziti, tapšati po leđima. I po svoj prilici, čim oseti vaš dodir, ako niste napeti i ona će se smiriti. Šta ćete uraditi kada vaš mališan neće u krevet na spavanje? Velike su šanse da ćete prileći sa njim i držati ga za ruku, pa nesvesno upotrebiti kružne pokrete ili blagi pritisak na dlan da ga privolite. Ili ćete sesti pored njega i pričati priču za laku noć. Dok mu masirate blago leđa da se opusti, za tren oka evo sna. Masaža i zdravlje povezani su od prvog dana svakog od nas na ovoj planeti, iako o tome ne razmišljamo, već spontano reagujemo.

Masaža i zdravlje kroz vekove

U svetu danas postoje različite vrste masaže
Masaža povoljno utiče na zdravlje tokom rehabilitacije nakon povreda

Čovek je od pamtiveka znao za blagotvorni uticaj na zdravlje koji ima masaža. Najstariji dokaz je egipatska freska iz trećeg milenijuma pre naše ere, na kojoj su prikazani tretmani šake i stopala. Sve stare civilizacije istoka indijska, kineska, japanska, korejska i mesopotamska takođe ostavljaju nedvosmislene arheološke dokaze. Pričaju o tome da je masaža bila jedan od važnih procesa u lečenju i ulepšavanju vekovima pre Hrista. U Evropi, naravno, stari Grci i Rimljani imaju bogatu praksu u ovoj oblasti. Informacije o tome, dolaze do savremenih Evropljana, doduše, zaobilazno preko arapske rute. Evropljani su u ranom srednjem veku odbacili bogate izvore svoje kolevke i prihvatili ih tek kasnije sa sticanjem izvesne širine u pogledima. Stoga možemo zaključiti da su masaža i zdravlje dve reči koje se više nego često spominju zajedno.

Kakva je praksa danas?

Raznolika. To je najmanje što se može reći. Masaža se danas definiše kao tretman ljudskog tela pomoću pritiska, a u svrhe opuštanja tela i otklanjanja bola. Ovako definisana masaža povoljno utiče na zdravlje. Čak i kada govorimo o kozmetici, masaža zapravo prvenstveno tretira zdravstveni problem. Ponekad je to stres, celulit ili limfna staza, pa tek nakon opuštanja, ili pokretanja procesa, dolazi i lepši izgled. Tehnike koje su u upotrebi najčešće se nazivaju ručna masaža, ali se pritisak ne vrši samo šakama i prstima. U zavisnosti od metoda koriste se i laktovi, podlaktice, kolena ili stopala.

Osim ručne, postoje tehnike koje koriste različite objekte. Naravno, i čitava industrija koja proizvodi sprave i mašine za masažu, ali mi nećemo zadirati u tu oblast. Danas se masažom bave obučeni profesionalci. Neki se školuju redovno u okviru medicinske struke. Neki idu na kurseve. A, neki odlaze u inostranstvo da bi savladali prakse drugih škola i naroda. Masaža se najčešće izvodi na specijalnim stolovima ili stolicama proizvedenim za tu svrhu ili na podu.

Masaža i zdravlje- srpska tradicija

Masaža stopala blagotvorno utiče na zdravlje
Opuštanje koje donosi masaža stopala prikazano je u drevnom Egiptu

Ako ste bili kod fizijatra, zbog problema sa kičmom ili iščašenja zgloba, garantujem da vas je u čekaonici ili okolini doma zdravlja, zaustavila bar jedna osoba. Ponudila vam je kontakt čoveka. I pojasnila kako je nju „digao na noge“. To je ta srpska tradicija kada je u pitanju masaža i zdravlje. Bezmalo u svakom  selu ima bar po jedna osoba  koja namešta iščašenja, popravlja ukočene kičme, olakšava bolove, radeći nešto rukama. Svoje zlatne ruke i posao nasledila je obično od babe, dede ili nekog drugog iz familije ili komšiluka. Nije retko da se masažom bave osobe koje ne vide, iako vas to u početku može uplašiti, kada razmislite, njihov osećaj dodira je mnogo istančaniji tako da lakše i brže „napipaju“ problem. U pogledu kozmetike, ne treba zanemariti turski uticaj na našu tradiciju. Na primer, odlazak u hamam, kao obavezni deo ženskog opuštanja, podrazumevao je i masažu.

Različite vrste masaža u savremenom svetu

Masaža se ne praktikuje samo rukama
Masaža vulkanskim kamenjem je veoma popularna

Najpopularnija je svakako relaks masaža, ali pored nje postoje sporstka i medicinska. Postoji podela prema zemljama iz kojih potiču, a primenjuju se u celom svetu. Masaže se dele na burmansku, tradicionalnu kinesku, ajurvedsku, tajlandsku i švedsku. Tu se naravno spisak ne završava,  postoji masaža dubokih tkiva, zatim stopala, akupresurna, šiacu, kraniosakralna, limfna drenaža, refleksologija, anticelulit… U zavisnosti od sredstava koja se koriste možemo govoriti o masaži eteričnim uljima, različitim kremama, gelovima, vulkanskim kamenjem, čokoladom, vodom i tako dalje.

Kako masaža utiče na zdravlje?

Za početak, treba naglasiti kada je masaža kontraindikovana i može pogoršati zdravstveno stanje. U slučaju ozbiljnih problema sa venama, tromboze, oštećenih krvnih sudova, krvarenja i terapije lekovima za razređivanje krvi kao što je heparin. Takođe ukolko osobe imaju oslabljene kosti poput osteoporoze, posledica kancera ili lomova, zatim pate od modrica ili groznice.

A za kraj, istraživanjima je dokazan blagotvorni uticaji različitih vrsta masaža na zdravlje organizma u mnogim oblastima. Pre svega bolja prokrvljenost i ishranjenost organa i tkiva, smanjenje bola, uznemirenosti ili depresije i poboljšanje trajanja i kvaliteta sna. Masaža ima pozitivan uticaj na regulisanje rada srca i krvnog pritiska, zatim regulisanje rada parasimpatičkog nervnog sistema i limfnog sistema. Posebno se preporučuje kao sredstvo za opuštanje napetosti u mišićima i oporavak mišićne funkcije.

6,000.00dinPoruci paket hrane