Bajina Bašta, Dub

Kako sobne biljke čuvaju zdravlje

Saksija sa cvećem na stolu u kancelariji jer sobne biljke čuvaju zdravlje i zaposlenih u kancelarijama

Nije ni malo čudno da sobne biljke čuvaju zdravlje. Budući da su biljke jedan od najvažnijih faktora za očuvanje planete, sigurno je da imaju uticaj i na naše zdravlje u kući.

  • Naučno je dokazano da biljke utiču na klimu i ublažavaju njene posledice po zdravlje ljudi;
  • Biljke prečišćavaju vazduh i vodu – ukoliko volite flaširanu vodu pročitajte da li je flaširana voda zdravija od vode sa česme;
  • Zna se, takođe, da biljke prehranjuju zemljište;
  • U planinskim predelima biljke štite od erozije;
  • Svako zna da se od biljaka proizvode hrana, lekovi, papir pa i odeća;
  • Ne samo da sobne biljke čuvaju zdravlje, već, kao i biljke u prirodi, oplemenjuju prostor.

Upravo se o tom estetskom delovanju biljaka govori kada se govori o sobnim biljkama. Ipak, da sobne biljke čuvaju zdravlje govori se sve češće. Poznato je da njihovo prisustvo i u kući i na poslu doprinosi boljem životu i zdravlju.

Lale u saksiji na prozoru
Sobne biljke se veoma lako uzgajaju u kući

Sobne biljke najviše čuvaju zdravlje u kući

Svako od nas sigurno ima neku malu biljku u ćošku ili na komodi. Neki imaju i ceo asortiman biljaka u kući1 Biljke imaju moć da poboljšaju život i zdravlje ukućana.

Sobne biljke čuvaju ždravlje tako što prečišćavaju vazduh

Poznato je da biljke usisavaju CO2 iz vazduha i to za 87% u toku samo 24 sata! Svakako je velika pomoć za zdravlje. Ako ste pušač, pogledajte i savete za čišćenje pluća.

Smanjuju stres

Biljke daju utisak prirodnosti, a to je neophodno u današnje vreme. Možete u svom domu napraviti pravu oazu zaklonjenu biljkama za odmor i relaksaciju.

Staklenik sa biljkama
Možete napraviti pravu oazu uz pomoć sobnih bijaka u svom domu

Sobne biljke čuvaju zdravlje i na poslu

Ima onih koji vole da donose biljke u kancelariju i tako oplemene prostor. Sobne biljke pomažu i na poslu, takođe. Njihovo prisustvo čini prostor prisnijim i kućnim.

Povećavaju radnu sposobnost

Zahvaljujući činjenici da biljke odmaraju oči i um, radna sposobnost zaposlenih je veća u kancelarijama gde ima biljaka.

Umanjuje efekat betona

U zgradama koje su okružene drugim zgradama teško je naći parčence prirode i zelenila, čak ni kroz prozor. One čuvaju zdravlje i tako što omogućavaju ono što je prirodno nemoguće. One daju pogled na zelenilo koje umiruje i opušta.

Biljke u bolnici

Poslednjih godina sve češće viđamo biljke i na drugim mestima. Naučnici su utvrdili da se one moraju naći i u bolnicama, jer sobne biljke pomažu zdravlje i na taj način.

Sobne biljke na prozoru u kancelariji
Biljke u kancelariji imaju višestruko pozitivno dejstvo

Ubrzavaju lečenje

Ne samo da ulepšavaju prostor, sobne bilje ubrzavaju lečenje. Utvrđeno je da samo njihovo prisustvo poboljšava raspoloženje i ponašanje.

Ublažava hladnoću prostora

Ljudi se svakako bolje osećaju u bolnicama koje ne liče na bolnice. S obzirom da one moraju biti bele i sterilne, teško je učiniti ih toplijim. Tada pomažu sobne biljke. Zahvaljujući njima prostor je topliji i liči na dom.

Sobne biljke čuvaju zdravlje i tako što poboljšavaju mentalno zdravlje

Mentalni pacijenti traže mir i poznati prostor. Biljke omogućavaju da bolnički prostor bude prirodniji i privlačniji. Osim toga, zelena boja se i koristi u terapiji bojama za smirivanje. Konačno, biljka može biti i terapija po sebi ukoliko se pacijentu da mogućnost da je sam odgaja. Na taj način sobne biljke čuvaju zdravlje i samopouzdanje.

6,000.00dinPoruci paket hrane