Bajina Bašta, Dub

Kako sačuvati zdravlje tokom zime

Kristali leda na drvcetu

Izgleda da je najteže sačuvati zdravlje tokom zime. Ima mnogo očiglednih razloga za to. Pre svega, toliko susreta sa različitim ljudima u zatvorenom prostoru. Zatim, hrane i to uglavnom one najteže za organizam. Onda dolazi hladnoća zbog koje se teško izlazi iz kuće – ko će i pomisliti u tom trenutku na teretanu! Dodajte tome i veliki stres pred praznike, kada i zaboravimo na sopstveno zdravlje i zdravu ishranu. Konačno, nedostatak Sunca uzrokuje nedostatak vitamina D, koji opet vodi u depresiju. Sve zajedno narušava zdravlje i dovodi do gubitka imuniteta.

Čaj u staklenoj šolji
Svi znamo da je hrana najbolji način da sačuvamo zdravlje tokom zime

Ipak, sačuvati zdravlje tokom zime i ne mora biti tako teško. Ima nekoliko načina da se organizam pripremi za hladnije vremenske uslove. Najvažnije je ostati na što je moguće više, rutini koju smo imali pre zime i praznika.

Ishrana

Tokom praznika i zime najpre se promeni ishrana. Pore toga što nema mnogo sveže hrane, postoje i drugi razlozi:

  • Ljudi su inače pod velikim stresom pred praznike i hrana im je na poslednjem mestu;
  • S obzirom na to da je hladno, organizam traži topao i brz obrok koji će mu vratiti energiju – obično posežemo za brzom hranom;
  • Kako se pred praznike inače zbog gužve otežano krećemo i svuda kasnimo ili žurimo, nemamo vremena da spremamo hranu;
  • U zimu su najveći naši praznici kada se tradicionalno jede mnogo;
  • Zbog pada raspoloženja javlja se potreba za hranom kao utehom – a teško je sačuvati zdravlje tokom zime ako se prežderavamo i jedemo mnogo slatkiša.

Prelazak na zdravu ishranu najvažniji u ovim danima. Postoji nekoliko načina za to.

Pređite na proteine

Organizam traži više ugljenih hidrata jer gubi energiju. Oni će samo privremeno podići energiju, a onda će je opet spustiti. Tada organizam traži još, pa unosimo više kalorija. Rešenje je prelazak na ribu i pametne proteine.

Riba i biljni začini kao najbolji način da sačuvate zdravlje tokom zime
Veoma je važno spremati zdravu hranu tokom zime

Jedite više zelenog povrća i vitamina C

Svi već znamo da se moramo hraniti zdravo i jesti više vitamina C. Sa druge strane, u našem podneblju se jede malo zelenog povrća poput spanaća, blitve, kelja. Naučite da ih konzumirate i uvrstite u jelovnik.

Koristite više začina

Na našem podneblju u začine uglavnom ubrajamo so i biber. Međutim, oni vam neće sačuvati zdravlje tokom zime. Potrebno je uvesti više biljnih začina, poput majčine dušice, bosiljka, origana.

Vežbe

Pored promene ishrane koja je prvi korak ka jačanju imuniteta, neophodno je baviti se fizičkom aktivnošću. Vežbanje, makar vam i teško padalo, sigurno će vam sačuvati zdravlje tokom zime.

Vežbajte što više možete napolju

Iako deluje kao nemoguća misija, potrudite se da vežbate napolju što je više moguće. Taj kiseonik će vam sačuvati zdravlje tokom zime. Potrudite se da se dobro utoplite. Pazite na led i moguće povrede, takođe.

Vežbajte u svojoj kući

Teško je otići do teretane ili sale kada je hladno. Zato se prebacite u svoju kuću i vežbajte sami. Sigurno ćete imati više motivacije. Osim toga, svoje vežbanje možete organizovati kako želite. Možete vežbati u više serija, ili praviti češće pauze.

Tegovi
Vežbanje je odličan način da sačuvate zdravlje tokom zime

Uvrstite vežbe istezanja u rutinu

Istezanje će vam sigurno poboljšati rad mišića i ojačati tetive. Tokom zime zglobovi gube potrebnu elastičnost, pa su povrede i ukočenost češći. Osim toga, počnite da vežbate i jogu. To dodatno disanje vam pojačava nivo kiseonika, što će vam sačuvati zdravlje tokom zime.

Promenite rutinu kako biste sačuvali zdravlje tokom zime

Zimi je najteže pokrenuti se i popraviti raspoloženje. Kada praznici prođu, obično se zatvorimo u kući i tonemo u depresiju. Promenite to raspoloženje i to promenom malih dnevnih navika.

Spavajte duže

Spavanje pojačava imunitet i pomoći će vam da sačuvate zdravlje tokom zime. Važno je da spavate u provetrenoj i ne preterano zagrejanoj sobi.

Perite ruke

Znate već da pranje ruku pojačava imunitet, odnosno drži bakterije daleko od vas. Iako možete uzeti neki od preparata za jačanje imuniteta, nije loše poslužiti se prvo prirodnim rešenjima.

Družite se više

Kako biste sačuvali zdravlje tokom zime prvo promenite raspoloženje. Balans organizma je ključ zdravog organizma. Provodite više vremena sa porodicom i prijateljima. Potrudite se da vam svima bude zabavno. Izađite na sneg, klizanje ili samo šetajte. Imate mnogo načina da sačuvate zdravlje tokom zime. Izaberite one koji su najzanimljiviji.

6,000.00dinPoruci paket hrane