Bajina Bašta, Dub

Kako prepoznati rizičan mladež

Devojčica sa mladežom

Veoma je važno znati kako prepoznati rizičan mladež. Iako mladeži sami po sebi nisu problematični, ljudi se njih boje. Neki smatraju da su mladeži uvod u rak kože, dok drugi se boje da ga ne povrede ili slučajno skinu.

Bubamara
Neke tačkice nisu tako strašne i opasne po naše zdravlje

Kako izgleda normalan mladež?

Istina je da mladeži nisu opasni, a da sami po sebi ne predstavljaju predispoziciju za rak kože. Postoji nekoliko simptoma koji ukazuju da imate sasvim normalan, benigni mladež.

  • Benigni mladeži su ravni, izjednačeni sa kožom;
  • Obični mladeži imaju potpuno ravne i simetrične ivice;
  • Ako želite da znate kako prepoznati rizičan mladež, samo posmatrajte kako se ponaša na Suncu – ukoliko ne menja boju onda je sve u redu (naravno, strogo izbegavajte da izgorite na Suncu i ako se to desi koristite prirodne lekove da izlečite opekotine od Sunca);
  • Mladež takođe ne bi trebalo da imaju različite boje unutar jedne ivice;
  • Veoma je opasno ako mladež sam od sebe krvari – ukoliko se to dogodi, odmah idite lekaru.

Ukoliko imate mnogo mladeža ili jedan veliki mladež, vodite računa da prepoznate da li je opasan ili ne. Takođe, pratite promene na koži, naročito nakon leta. Najbolje je nakon leta otići na pregled kod kožnog lekara i pregledati sve mladeže. Uvek je moguće uklanjanje mladeža prirodnim putem ili laserom.

Kako prepoznati rizičan mladež

Postoji nekoliko načina da se prepozna rizičan mladež. Obično se koristi takozvana ABCDE metoda, odnosno skraćenica koja određuje na najlakši način na šta obratiti pažnju.

A – asimetry – ukoliko je mladež asimtričan, onda ukazuje na moguće probleme.

B – border – posmatrajte ivice mladeža – ako su hrapave, neravne i asimetrične onda se radi o atipičnom mladežu.

C – color – boja mladeža može biti od boje kože pa sve do crne i to su sve normalne boje – problem nastaje ukoliko mladež ima više boja i pigmenata na svojoj površini.

D – diameter – mladež ne sme biti veći od 6 milimetara.

E – evolution – rast mladeža je veoma važan, pa ukoliko se menja i raste u kratkom vremenskom periodu onda postaje opasan. 

Devojka sa mladežom
Ukoliko mladež i ne primećujemo najverovatnije i nije opasan

Oblik mladeža takođe ukazuje na problem

Osim što bi trebalo da posmatrate gore navedene parametre, obratite pažnju na oblik mladeža. Većina mladeža deluje asimetrično i neravno, ali neki od njih su izrazito nejednaki. Osim toga, ivice mladeža moraju biti nekako odvojeni od kože, što ukazuje na to da su benigni.

Posmatrajte kako mladež izgleda i kako se menja

Sam oblik mladeža nije toliko važan, koliko je važan njegov oblik nakon nekog vremena. Ako želite da znate kako prepoznati rizičan mladež, posmatrajte njegove ivice. Oblik takođe govori o tome koliko je mladež opasan. Ukoliko se menja, posebno velikom brzinom, javite se lekaru.

Lekar koji nas može naučiti kako prepoznati rizičan mladež
U svakom slučaju kada sumnjate na mladež obratite se lekaru

Kako prepoznati rizičan mladež prema reakciji na koži

I sama vaša intuicija može pomoći da prepoznate maligni mladež. Neki mladeži su nevidljivi i neprimetni, dok neki izazivaju iritacije i peckanje. Ništa nije slučajno, pa ni način na koji se mladeži manifestuju na koži. Naučite da posmatrate simptome i pratite izgled mladeža kako ne bi prerasli u melanom.

Obratite pažnju na vašu reakciju na mladež

Ukoliko se mladež manifestuje peckanjem i svrabom, onda postaje opasan. Posebno je to važno ukoliko se javlja nakon sunčanja. Kada želite da utvrdite kako prepoznati rizičan mladež, uvek se pozovite na subjektivni osećaj. Sumnjivi mladež ponekad se sam javi i pokaže da je opasan. Na svaku sumnju javite se lekaru.

6,000.00dinPoruci paket hrane