Bajina Bašta, Dub

Kako prepoznati pravo maslinovo ulje

Maslinovo ulje

Ljudi koji ga vole znaju kako prepoznati pravo maslinovo ulje. Ako poznajete sve prednosti veganske ishrane, onda znate i da je maslinovo ulje jedno od onih koje se konzumira u salatam. Sigurno je da je bolje ljudima koji ga i inače često konuzimraju, pa poznaju ukus. O maslinovom ulju ima mnogo priča, a sigurno je da je veoma korisno po zdravlje. To mnogi znaju, ali ne znaju kako ga razlikovati od falsifikata.

Maslinovo ulje
Maslinovo ulje je bistro i gusto
  • Pravo maslinovo ulje mora biti bez hemikalija, a na žalost one se koriste kako bi se pojačao ukus;
  • Obično je bleđe boje i glatko, poput vode, pravilna nega ruku i noktiju može uključiti ovo ulje zbog konzistentnosti i blagog ukusa;
  • Maslinovo ulje ne sme biti termični obrađeno, što je teško zaključiti običnim pogledom na njega;
  • Jedan od načina kako prepoznati maslinovo ulje sigurno je i probati ga – ono je veoma ukusno i pitko.

Kako se prave lažna maslinova ulja

Treba imati u vidu da lažno maslinovo ulje nije zapravo sasvim lažno. Obično se pravi mešanjem sa drugim uljima, poput sojinim. Ponekad se dodaje hemikalija kako bi se ubrzala fermentacija i time brže dobila smesa za prodaju. Pravo maslinovo ulje dobija se jedino hladnim ceđenjem, ili od prvog ploda te godine (extra virgine) ili drugog ploda (virgine). Sva ostala su dobijena na neki drugi način i time nisu prava. Najbolja su ona koja su proizvedena u Italiji, Španiji ili Grčkoj, ali pakovana u boce i dobra pakovanja.

Kako prepoznati pravo maslinovo ulje prema pakovanju

Ukoliko želite da prepoznate pravo maslinovo ulje, krenite od njegovog pakovanja. Ono mora biti odgovarajuće najpre jer se tako čuvaju svi njegovi korisni sastojci. Sa druge strane, ono mora biti i pomalo luksuzno, jer ono i jeste posebno. Vodite računa da ga kupujete u specijalizovanim radnjama.

Maslinovo ulje u lepoj boci jedan je od načina kako prepoznati pravo maslinovo ulje
Obratite pažnju na pakovanje kada kupujete maslinovo ulje

Kupite ulje od pouzdane firme

Sigurno je da za sebe nećete kupiti nešto što je upakovano jeftino. Pogotovo ako se radi o hrani. Tačno je da seljaci koji proizvode ulje u nekom selu na jugu Italije mogu da vam ga prodaju u običnoj boci, ali ako je već došlo do prodavnice mora poštovati tehnologiju i proceduru. Pogledajte najpre bocu, da li je tamna i dobro zatvorena. Onda etiketu i proizvođača. Na njoj mora pisati kojom tehnologijom je dobijeno. Ne zalećite se odmah na lepo pakovanje, već potražite i sertifikat i poreklo ulja.

Pogledajte gde je ulje napravljeno

Proizvođač mora navesti tačno mesto porekla ulja. I tu postoje neočekivane priče o kvalitetu. Neki kažu da je najbolje maslinovo ulje iz Austalije, jer su tamo najstroži propisi. Naravno, tehnologija obrade namirnica podrazumeva da se na etiketi mora napisati šta i kako je urađeno pre nego što je proizvod stavljen u flašu i to važi i za ulje.

Kako prepoznati pravo maslinovo ulje prema ukusu

Ima mnogo načina da prepoznate maslinovo ulje, ali ukus mu je jedinstven. Naravno, ukoliko ga ne konzumirate često, ili niste do sada, teško je znati kako ono zaista izgleda. Najbolje je da probate najskuplje ili u proverenim restoranima. Taj ukus ostaće vam u svesti i kasnije.

Maslinovo ulje i salata
Uživajte u pravom ukusu prirodnog maslinovog ulja

Prepoznajte kvalitet

Sigurni smo da ćete znati kako izgleda pravo maslinovo ulje čak i ako ga probate prvi put. On mora biti zeleno i gusto, ali providno, glatko i bistro. Ukus mu je poput trave ili zemlje, ali sa blagom mekoćom i slatkoćom, koja mu daje prepoznatljivu aromu. Kada ga stavite na dlan, razmazuje se poput zelenog sirupa. Tako ćete prepoznati pravo maslinovo ulje.

 

6,000.00dinPoruci paket hrane