Bajina Bašta, Dub

Kako izlečiti opekotine od Sunca

Žena se sunča na plaži

Kada dođe leto svi vole da znaju kako izlečiti opekotine od Sunca. Ljudi zaboravljaju da je prevencija mnogo važnija. Sunce je veoma opasno i svaka opekotina pokazuje da ste proveli mnogo vremena izloženi. Ne zaboravite da vas koža i organizam sam upozorava kada ste predugo već na Suncu. Pratite znake koji to govore poput znojenja, žeđi, vrtoglavice ili peckanja na koži. Ukoliko ste već izgoreli, opekotine od Sunca imaju više oblika.

Žena koja je provela mnogo vremena na Suncu i potrebno je da zna kako izlečiti opekotine od Sunca
Opekotine su znak da ste previše vremena proveli na suncu.

Pre svega se javlja neprirodno i jarko crvenilo na koži – na žalost, ne odmah, već nakon nekoliko sati kada je šteta već načinjena;

  • Koža je suva, bolna na dodir i izborana;
  • Naravno, javlja se jak bol već nakon nekoliko sati od sunčanja i tada je najvažnije kako izlečiti opekotine od Sunca;
  • Nije kasno da se sa sunca sklonite čim počnete da osećate peckanje na koži ili je koža veoma topla;
  • Koža može izgoreti na Suncu i uprkos zaštiti – ona ne može zaštiti predugo izlaganje Suncu, nakon kupanja i ukoliko su UV zraci jaki.

Opekotine se javljaju zbog delovanja UV i IR zraka koji prodiru u kožu i oštećuju je. Dugoročno izlaganje Suncu i nelečene opekotine mogu prouzrokovati posledice. Ukoliko ne znate kako izlečiti opekotine od Sunca najbolje je javiti se lekaru ili apotekaru.

Kako izlečiti opekotine od Sunca uz pomoć tečnosti

Postoje napici ili lekovi koji mogu pomoći da izlečite opekotine od Sunca. Pored onih očiglednih, poput vode, možete koristiti i lekove koji se koriste za sasvim drugu vrstu problema.

Žene na Suncu
Kada se sunčate uzimajte mnogo tečnosti.

Voda

Pijte mnogo vode nakon sunčanja. Pogotovo ukoliko imate problema sa opekotinama. To će regereisati kožu ali i ceo organizam. Pogledajte koji je uticaj vode na zdravlje. Pored opekotina, ona pomaže organizmu i u drugim situacijama. Takođe, vlažite kožu što je češće moguće nautralnim mlekom za telo.

Aspirin

Iako nije lek za lečenje opekotina od Sunca, aspirin može višestruko pomoći. Pre svega, smanjiće bol. Dalje, acetosalicilna kiselina regeriše kožu i ubrzava epitelizaciju. Držite se uputstva za upotrebu i ne preterujte sa dozom.

Šta naneti na kožu kako bi izlečili opekotine od Sunca?

Postoje preparati koje možete nanositi na kožu da olakšate bolove i zategnutost kože. Iako se mnogi okreću starim receptima, poput kiselog mleka, teško da su oni zaista i delotvorni. Mnogo je bolje uzeti proverene preparate ili masti.

Nemojte ljuštiti kožu

Iako vas možda iritira, plikovi koji nastaju nakon Sunca predstavljaju borbu vaše kože da se regeneriše. Najbolje je da ih ne češete, već samo premažete kremom kako bi se opustili. Pogledajte najbolje prirodne lekove za alergiju koji vam još mogu pomoći.

Kako izlečiti opekotine od Sunca kada su praćene bolovima?

Opekotine od Sunca dovoljno su neprijatne. Ukoliko su praćene bolovima još je neprijatnije. Najbolje je kombinovati lečenje opekotina sa nekim od blagih analgetika.

Stopala izgorela na Suncu
Nakon sunčanja vodite računa da koža bude hladna i vlažna.

Opustite se u hladnim kupkama

Možda i ne deluje kao baš prijatno, ali najbolje je rashlađivati kožu što češće. Ako vam kupanje u hladnoj vodi ne prija, napravite obloge od krpa i pokrivajte se njima. Povremeno menjajte i ponovo kvasite obloge.

Ne izlazite ponovo na Sunce

Najbolje je da se ne izlažete Suncu ponovo sve dok se stare opekotine potpuno ne zacele. To može trajati i više dana, pa i nedelja. Ukoliko se stalno izlažete Suncu, rizikujete nastanak raka kože.

Related Posts

6,000.00dinPoruci paket hrane