Bajina Bašta, Dub

Jutarnje vežbe za bolje zdravlje

A young woman works morning exercises for better health by the river

Mnogima je teško da prihvate jutarnje vežbe za bolje zdravlje. Inače ljudi teško prihvataju novine. Još je teže pokazati koliko je važno promeniti dosadan i često loš način života. Neretko se takve navike završavaju bolestima ili teškim poremećajima.

Zašto su jutarnje vežbe tako važne?

Pre svega, vežbe je teško održavati ako nam se nameću. Zato je važno razumeti njihove koristi. Da to nije šala pokazuje njihova popularnost u azijskoj kulturi. Budući da ona važi za jednu od najdugovečnijih nacija, Kina bi trebalo da nam bude podstrek za uvođenje vežbi u svakodnevnu rutinu. Osim toga, jutarnje vežbe za bolje zdravlje nosi sa sobom brojne koristi i prednosti.

Tegovi
Vežbanje je odličan način da započnete dan
  • Vežbe ujutru pre svega što radimo, pa i pre doručka poboljšavaju metabolizam, pa je kasnije sagorevanje kalorija lakše i brže;
  • Ujutru se organizam snabdeva kiseonikom – idealno je da jutarnje vežbe za bolje zdravlje radite na otvorenom, ili kraj otvorenog prozora;
  • Ako vežbate svakoga jutra steći ćete rutinu, što je teže na kraju dana kada ste već umorni;
  • Vežbanje ujutru povećava mentalnu energiju i poboljšava rasuđivanje i koncentraciju;
  • Mnogo je lakše biti disciplinovan ako znate da prvo što uradite pre nego što izađete iz kuće je vežbanje;
  • Takva vrsta vežbanja zasigurno poboljšava san, jer nemate potrebu za dremkom popone i odmorniji ste.

Sve ovo ipak nije dovoljno kada su jutarnje vežbe za bolje zdravlje u pitanju. Potrebno je i pronaći najbolje vreme za vežbanje, prostor i buditi se ranije.

Kako stvoriti rutinu?

Kao što rekosmo nije lako početi sa ranijim ustajanjem, pogotovo ne zbog vežbanja. Sa druge strane, dovoljno je naviti sat na pola sata ranije. Možete nakon toga spremiti obrok od hrane koja je dobra za cirkulaciju. Nemojte doručkovati pre vežbanja. Ukoliko osetite da vam vežbe ne prijaju, jednostavno prekinite i sledećeg dana radite nešto drugo. Biće dana kada vam neće prijati. Sigurno je da će biti i onih kada ćete jedva čekati vežbanje. Šta god, važno je početi.

green vegetables
Nakon vežbi spremite zdrav obrok

Koje su najbolje jutarnje vežbe za bolje zdravlje?

Postoji niz mogućih vežbi koje možete raditi ujutru. Neki naučnici preporučuju vežbe Pet tibetanaca, kao najbolje za jačanje organizma. Najbolje je, ipak, da isprobate nekoliko vrsta i pronađete one koje vam najviše odgovaraju. Mi vam dajemo samo nekoliko uobičajenih predloga jutarnjih vežbi za bolje zdravlje.

Trčanje ili šetnja

Ovo je sigurno najlakši vid vežbanja. Svakako da jutarnje vežbe za bolje zdravlje mogu uključiti i uživanje. Ukoliko možete, šetajte svakoga jutra, najbolje po svežem vazduhu. Potrudite se da koračate malo brže, toliko da jedva možete da pričate.

Skokovi

Ove skokove možete raditi bilo gde, pa i u sobi. Potrebno je da napravite prostora i otvorite prozor. Trudite se da se oznojite ali ne zamorite tako da ne možete da dišete.

Iskoraci i čučnjevi

Ovo je jedna vrsta sporijih vežbi, ali efektnih. Uz pomoć njih biće vam mnogo lakše jer se nećete zamarati. Sa druge strane one jesu dobre jutarnje vežbe za bolje zdravlje, budući da jačaju mišiće.

Ravnoteža (plank)

Za ove vežbe se govori da su najbolje jer jačaju celo telo. Ipak, za početnike mogu biti veoma zahtevne. Počnite sa kraćim intervalima, od 15 sekundi, pa pravite pauzu. Produžavajte to vreme do 2 minuta, postepeno.

Sklekovi

Iako se čini da ove vežbe zatežu samo ruke, to zapravo i nije tako jednostavno. Radeći sklekove zatežete stomačne mišiće i mišiće nogu. Osim toga, ubrzavate rad srca i pluća. Sasvim dovoljno da budu savršene jutarnje vežbe za bolje zdravlje.

Vežbe disanja mogu biti jutarnje vežbe za dobro zdravlje
Vežbajte i napolju ako imate uslova za to

Istezanje

Trebalo bi da istezanje bude završetak svih vežbi. Ipak, možete ih raditi pojedinačno, naročito u početku. Za ove vežbe vam je potrebno samo dovoljno vazduha i smirenost. Dobro je da pre vežbanja usvojite ove vežbe disanja i naučite kako se pravilno diše, takođe.

Bilo koja od ovih vežbi da vam postane jutarnja rutina idealna je za početak. Vremenom ćete shvatiti šta vam najviše odgovara. Od sledećeg jutra navijte sat barem pola sata ranije i počnite.

Related Posts

6,000.00dinPoruci paket hrane