Bajina Bašta, Dub

Jod u ishrani

Morske školjke su najbolji način da se konzumira jod u ishrani

Jod u ishrani je prisutan i kada nismo baš uvek svesni toga. Poslednjih godina sve više se priča o jodu i njegovom značaju. Naglašava se da je važan za pravilan rad organizma. Moguće je kupiti ga u apoteci kao suplement. Ipak, više volimo da ga uvrstimo u našu ishranu. Sigurno je da spada u sve prednosti veganske ishrane. O njegovoj važnosti mnogo se govori poslednjih godina.

Deca u školi
Važno je da jod u ishrani najviše imaju trudnice
  • Jod u ishrani poboljšava rad štitne žlezde – budući da ona bukvalno štiti organizam, sigurno je da je neophodno uzimati ga  i na taj način;
  • Prema nekim istraživanjima, jod je neophodan i za razvoj mozga i pamćenja, dok njegov nedostatak postupno smanjuje moždane funkcije;
  • Za trudnice jod je neophodan jer štiti moždane ćelije i ubrzava moždani razvoj – nedostatak može direktno ugroziti plod i njegov razvoj.

Zašto je važan jod u ishrani?

Utvrđeno je da, iako veoma važan za organizam, naš organizam nema sposobnost taloženja joda. To znači da ma koliko uzimali, on će se izbaciti iz organizma kao višak. Naučnici su utvrdili da je zapravo jedini način da se jod uzima u vrednostima koje su neophodne putem ishrane. Na taj način se stalno dodaje neophodna količina. Takođe, naučnici su utvrdili da je neophodna količina joda za decu do 8 godina 90 miligrama, do 13 godina 120 mg, a za odrasle 150 mg. Trudnice bi trebalo da uzimaju 220 mg što bi trebalo da povećaju na 250 mg kada budu dojile. Pogledajte i šta je pravilna ishrana trudnica, pored unošenja joda.

Jod u ishrani zavisi i od industrije

Države razvijenog sveta naučile su da je jod u ishrani neophodan i pronašle načine da taj sastojak unesu u hranu koju svako konzumira svakoga dana. Na taj način se makar jedan deo joda uzima sigurno i svakodnevno. Budući da su države proučavale tržište na svoj način, svaka država ima svoj jodirani proizvod.

Jodirana so

Interesantno je da se u Srbiji zadržala navika nasleđena iz SFRJ da se jod dodaje kuhinjskoj soli. Prema proizvođaču, četvrtina kašičice soli ima oko 100 mg joda. Skoro pa sasvim dovoljno za svakodevno konzumiranje. Ipak, imajte u vidu da retko uzmemo ovoliko soli sami. Ona se dodaje hrani i salatama, pa je moguće da uzmemo manje. Procenjuje se da osoba na ovaj način uzme svega 300 mikrograma joda. Prerađene namirnice i grickalice nemaju jodiranu so u sebi. Postoje i mineralne vode kod nas koje takođe sadrže jod. Amerika dodaje jod mleku, tako što krave koje se muzu na farmama uzimaju jod.

Kuhinjska so
Konzumiranjem kuhinjske soli unosi se jedan deo dnevne potrebe joda

Jod u ishrani

Osim soli, možete uzimati hranu za koju je dokazano da u sebi sadrži jod. Za neke od nas ta hrana i ne predstavlja baš svakodevnu naviku. Ipak, naučite da konzumirate jod u ishrani, budući da je sve više oboljenja za koje se predpostavlja da su indirektno povezane sa nedostatkom joda.

Trudnica
Trudnice bi trebalo da uzimaju više joda

Morski plodovi

Jedna od namirnica u kojima možda ima i najviše joda je svakako morska riba i to najviše bakalar. Smatra se da ona ima čak 22-45% neophodne dnevne potrebe organizma za ovom namirnicom. Ukoliko nemate prilike da kupite ovu ribu, možete uzeti bilo koju morsku, poput skuše koja je dosta jeftinija. Utvrđeno je da dosta joda imaju i morske alge, pa ako želite možete praviti suši i tako povećati jod u ishrani.

Related Posts

6,000.00dinPoruci paket hrane