Bajina Bašta, Dub

Ishrana za dijabetičare

šećeri

Ishrana za dijabetičare mora biti strogo prilagođena posebnim potrebama organizma koji boluje od dijabetesa. Budući da je to bolest loše razgradnje šećera, ljudi često smatraju da je dovoljno samo izbegavati proste šećere. Ipak, ishrana za dijabetičare ne znači samo ne jesti šećer.

Krofna i slatkiši koji ne mogu biti adekvatna ishrana za dijabetičare
Na žalost, sa dijabetesom prvo se mora promeniti ishrana
  • Dijabetičari moraju uzimati bukvalno najzdraviju hranu koja se može naći jer im je organizam oštećen visokom glukozom;
  • Ishrana za dijabetičare podrazumeva zabranu svih prostih i prerađenih šećera;
  • Hrana koju dijabetičari uzimaju mora biti bogata nutritijentima;
  • Dijabetičari moraju voditi računa o masnoći i kalorijama koje uzimaju;
  • Ovakav režim ishrane zapravo je najzdraviji vid ishrane, tako da ga svako može primeniti.

Kako nastaje dijabetes?

Pre svega važno je napomenuti da dijabetes nije samo bolest visokog šećera, niti nastaje zbog toga. Dijabetes je poremećaj lučenja insulina, koji oštećuje organizam. Hrana koja najviše oštećuje telo i dovodi do dijabetesa nisu šećeri već su zapravo ugljeni hidrati. Oni razlaganjem u organizmu stvaraju glukozu koju insulin razlaže. Pankreas luči insulin kako bi je razložio. Ukoliko pankres luči više insulina, on razlaže i glukozu potrebnu našem organizmu u vidu energije. Tada pacijent oseća vrtoglavicu, zamor i glad. Zbog gladi uzima opet više hrane, obično šećera i tako zatvara krug. Jedan od najboljih načina da se spreči ovakav scenario je dijeta smanjenih ugljenih hidrata i povećanje proteina. Pogledajte ulogu proteina u našem organizmu. Pored toga važno je jesti tri puta dnevno uvek u isto vreme. Tako se organizam programira na lučenje insulina u tačnom vremenskom razmaku.

Lekovi i pilule
Lekovi nisu jedini lek za dijabetes

Šta podrazumeva ishrana za dijabetičare

Među hranom koju smete jesti nalazi se potpuno zdrava hrana bogata nutritijentima. Svakako da se ovako možete hraniti i ako nemate dijabetes. Obično se ovako hrane oni koji žele da smršaju.

Zdravi ugljeni hidrati

Postoje ugljeni hidrati koji se smeju jesti. To su povrće, voće i mlečni proizvodi sa malo masnoća. U njih spadaju i mleko i sir.

Vlakna

Vlakna su odlična za varenje i svako bi trebalo da ih konzumira. Najviše ih ima u povrću i voću.

Riba

Ovde se podrazumeva zdrava riba bogata omega-3 kiselinama. To su obično morske ribe poput tune, lososa ili skuše.

Dobre masnoće

Ima ih u avokadu i orašastim plodovima. Ipak, ne preterujte, jer mogu povećati masnoće oko jetre. Pogledajte savete za čišćenje jetre prirodnim putem.

Šta dijabetičari ne bi smeli da jedu

Obično dijabetičari izbegavaju prerađene šećere. Ipak, to nije dovoljno. Ishrana za dijabetičare ima još neke značajne restrikcije.

Zeleni smuti i povrće
Osobe sa dijabetesom moraju preći na zdravu ishranu

Životinjske masnoće

Na žalost, svi znaju koliko masnoće dobijene iz životinjskog mesa uništavaju organizam. Dijabetičarima je to još i opasnije po organizam. Oni ne bi smeli jesti meso, ali ni slaninu ni čvarke.

Mlečni proizvodi sa visokim procentom masnoće

I mlečni proizvodi imaju masnoće opasne po organizam. Izbegavajte margarin i topljene sireve.

Smanjite holesterol i soli

To znači da ne bi trebalo jesti žumance niti iznutrice. Što se tiče soli, najveća dozvoljena količina je 2mg.

Najbolji savet je planirati obroke. To podrazumeva da polovina tanjira bude povrće. Jedna četvrtina bi trebalo da budu proteini, a druga četvrtina hrana od celog zrna poput crnog pirinča. Voće i vodu možete konzumirati celog dana.

Related Posts

6,000.00dinPoruci paket hrane