Bajina Bašta, Dub

Hrana za zene u menopauzi

Žene pored reke

Čini se nevažnom ali hrana za žene u menopauzi ima veoma veliku važnost. Poznato je da žene u menopauzi gube hormone ili doživljavaju česte i veoma izražene promene u nivou hormona. Iako se ne mogu kontrolisati, hrana za žene u menopauzi svakako mogu uticati na ublažavanje posledica.

Žena na ljuljašci
Menopauza obuhvata nekoliko simptoma i stanja

Zašto je ishrana u menopauzi toliko važna?

Žene u menopauzi mogu trpeti od jedne ili više poremećaja zdravlja.

  • Zbog smanjenja hormona estrogena slabe kosti pa one postaju krte i lomljve a ovo stanje vodi u osteoporozu;
  • Usporen rad creva i metabolizam dovodi do visokog nivoa holesterola u krvi;
  • Kod žena u menopauzi često se javljaju srčana oboljenja;
  • Hrana za žene u menopauzi može biti posebno odabrana kako bi ublažila simptome menopauze.

Poznato je da hrana može popraviti imunitet i ojačati organizam. Ukoliko želite popraviti imunitet pogledajte zašto je važan cink u ishrani. Ovo je svakako problem kojim se dame u menopauzi moraju pozabaviti. Što se tiče hrane za žene u menopauzi, postoji spisak namirnica koje bi trebalo da unose.

Koje je najbolja hrana za žene u menopauzi

Većina namirnica koje se preporučuju ženama su one koje popravljaju stanje organizma. Hrana za žene u menopauzi prvenstveno se odnosi na najveće zdravstvene probleme koje one imaju.

Voda

Važno je uzimati vodu u svakom životnom dobu. Ipak, žene u menopauzi često pate od dehidracije. Uzrok je smanjeni nivo estrogena. Dehidracija vodi u druge probleme od kojih neki mogu biti veoma neprijatni. Minimalna doza vode je osam čaša dnevno.

Kalcijum

Svi znaju da je kalcijum neophodan za izgradnju kostiju. On mora biti uvršten u hranu za žene u menopauzi. Potrebno je unositi najmanje 1 000 mg kalcijuma dnevno. Pogledajte koje je najbolja hrana za vaše kosti. Ipak, imajte u vidu da ga najčešće ne unosimo hranom dovoljno, pa razmislite o suplementima.

Mleko i sir su najbolja hrana za žene u menopauzi
Mleko i sir najbolja su hrana u menopauzi jer su puni kalcijuma

Vitamin D

Iako se prirodno stvara u organizmu, nekako ga imamo premalo. Za žene u menopauzi i te kako je važan za jačanje kostiju i imunitet. I njega možete uzimati u vidu tableta.

Voće i povrće

To je ono što svako zna, ali nekako nemamo naviku da jedemo voće. Najbolji savet je da voće držite na stolu, tako će vam biti stalno na oku. Naučite da pravite salate i jela sa povrćem.

Cele žitarice

Žitarice su pune vlakana pa su odlične za pospešivanje varenja. Osim toga utvrđeno je da imaju u sebi minerale koji su neophodni ženama u menopauzi.

Gvožđe

Neophodno je za održavanje nivoa hemoglobina. Ipak, nije potrebno uzimati ga u vidu suplemenata osim ukoliko to lekar ne prepiše. Sigurno je da u svoju ishranu možete uvrstiti crveno meso kao odličnu hranu za žene u menopauzi.

Lan

Ova semenka je prepuna vlakana pa je odlična hrana za žene u menopauzi. Osim toga, u sebi ima omega-3 kiseline i minerale.

Uz pravilnu ishranu menopauza ne mora biti teška

Šta ne treba jesti u menopauzi?

Postoji i spisak namirnica koje se ne preporučuju ženama u menopauzi. On obuhvata sve ono što se i inače smatra štetnim. Tu spadaju alkohol, šećeri i kafein. Takođe bi trebalo izbegavati ljutu hranu. Smatra se da ona pojačava urinarnu inkontinenciju. Sasvim sigurno nije dobra hrana za žene u menopauzi.

Related Posts

6,000.00dinPoruci paket hrane