Bajina Bašta, Dub

Hrana za dobru krvnu sliku

Krvna zrnca.

Da li imate problem sa anemijom? Ako je odgovor potvrdan, znajte ovo – niste jedini. Ovaj zdravstveni problem je nešto sa čim se ogroman broj ljudi današnjice sreće. A situacija može postati znatno gora tokom vremena. Kao i sa svakim drugim zdravstvenim problemom, važi dobra, stara, poslovica – “Bolje sprečiti nego lečiti.“. I zaista je tako. Sve što Vam je potrebno u borbi protiv anemije je upravo hrana za dobru krvnu sliku. Ali, da li znate koje su to namirnice?

Šta je anemija?

Malokrvnost, ili anemija, je zdravstveno stanje izazvano nedostatkom crvenih krvnih zrnaca ili hemoglobina u krvi. Može pogoditi svaku osobu, bez obzira na starosnu dob ili predjašnje zdravstveno stanje i zapravo niko nije siguran. Poznat je niz uzroka koji dovode do anemije, a neki od najčešćih su:

 • Iznenadan, preteran i pojačan gubitak krvi (pri povredama, porodjaju,…)
 • Prekomerna, nekontrolisana upotreba lekova bez lekarskog nadzora
 • Oboljenja drugih organa ili organskih sistema
 • Neadekvatna ishrana

Kako prepoznati anemiju?

Iako je hrana za dobru krvnu sliku uvek dostupna, a anemija lako sprečiva, mnogi zanemaruju njene prve simptome. Najlakši način da se izleči anemija je upravo to – brza reakcija. Ali, koji su simptomi anemije?

 • Bledilo kože, desni, noktiju.
 • Umor.
 • Tahikardija (ubrzan rad srca).
 • Slaba cirkulacija (osećaj hladnoće u ekstremitetima).
 • Nesvestica, vrtoglavica kao i osećaj slabosti.
 • Bolovi u grudima. 

Hrana za dobru krvnu sliku – prvi korak ka izlečenju

Iako je prevencija uvek najbolje rešenje, nekada se nadjemo u situaciji koja deluje kao bezizlazna. Medjutim, anemija ne mora biti Vaš doživotni problem. Njeno lečenje u nekim slučajevima može potrajati, ali je uspešnost zagarantovana. Ono što će pomoći je sledeće:

 • Posetite Vašeg izabranog lekara i požalite se na simptome.

Vaš lekar će bez problema prepoznati simtome anemije i uputiti Vas na odgovarajuće analize. Ukoliko se detaljnom analizom utvrdi da zaista patite od anemije – dobićete lekove i savete lekara koje bi bilo više nego dobro da poslušate. Vaš doktor je upućen u Vaše kompletno zdravstveno stanje i istoriju bolesti, a samim tim i dati najbolji savet.

Stetoskop.
Ne odlažite posetu lekaru.

 

 • Izanalizirajte šta radite pogrešno.

Kao što smo ranije pomenuli, anemija ima svoje uzroke. Na mnoge ni ne možemo uticati, ali isto tako postoji niz faktora koji potiču iz naše svakodnevne rutine a podstiču razvoj bolesti. Zapitajte se – gde je greška?

 • Hrana za dobru krvnu sliku – Vaša prva stanica ka izlečenju!

Brzina i stepen izlečenja anemičnosti zavise prvenstveno od težine i uzroka same bolesti. Šta ovo znači? Nedostatak crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina je nekada moguće nadomestiti, a nekada ne. Sve zavisi od stepena razvijenosti anemije i Vašeg truda. Ukoliko budete uradili sve što je u Vašoj moći da je se rešite, budite sigurni – hoćete!

Lubenica

Vitamin C i gvoždje su Vaši najbolji saveznici u borbi protiv anemije. A kako da unesete dovoljnu količinu ovih nutritijenata? Veoma lako! Redovno konzumirajte lubenicu! Na ovaj način ne samo da ćete podstaći organizam da proizvodi više hemoglobina, već ćete i svom telu obezbediti dovoljnu količinu vode za optimalan rad i funkcionisanje.

Hrana za dobru krvnu sliku - lubenica!
Hrana za dobru krvnu sliku – lubenica!

Suvo groždje

Jeftino, svima dostupno, a istovremeno – jako zdravo voće! Dodavanjem samo par groždjica u doručak (npr. u ovsenu kašu ili neki zdrav šejk) pospešujemo proizvodnju hemoglobina. Kako? Zašto? Zrna groždja sadrže gvoždje – najbitniji sastojak za ljude koji se bore sa anemijom.

Cvekla

Sama boja ove plemenite biljke sluti na povezanost s krvnim sistemom. I ako Vam je to nekada palo na pamet – bili ste u pravu. Zaista je tako. Cvekla, ili sok od cvekle je odličan izbor sabveznika u borbi sa anemijom ali i mnogim drugim bolestima.

Nar

Rajsko voće sadrži u sebi veliku količinu vitamina C koji povećava apsorpciju gvoždja, a samim tim i nivo hemoglobina u krvi. A najbolje od svega je to što bobice nara možete jesti u neograničenoj količini!

Related Posts

6,000.00dinPoruci paket hrane