Bajina Bašta, Dub

Dehidratacija i kako je sprečiti

Kada počne leto i suša najvažnije je znati šta je dehidratacija i kako je sprečiti

Kada počnu vrućine svi se moramo podsetiti šta je dehidratacija i kako je sprečiti. U osnovi svi znamo da je to preterano gubljenje tečnosti, ali nismo uvek sigurni u to kako se tečnost zapravo gubi. Iako se leti znojimo, ne bi trebalo da nas organizam ostavi bez vode. Ipak, nekada se i to dešava.

Voda sa limunom
Voda sa voćem je najbolji lek za dehidrataciju

Šta je dehidratacija i kako je sprečiti?

U osnovi, dehidratacija je gubljenje više tečnosti nego što je uzimate. U normalnim stanjima naš organizam bi trebalo da sam koriguje unos i trošenje tečnosti. Proverite da li znate koji je uticaj vode na zdravlje. Organizam svakako ima mehanizme kojima nas upozorava da je do gubljenja tečnosti došlo.

  • Ukoliko osetite snažnu žeđ, sa suvoćom usta i skoro pa peckanjem na jeziku, to znači da je došlo do dehidratacije;
  • Kada se ne reaguje na vreme, može se javiti i glavobolja, zato je važno da znate šta je dehidratacija i kako je sprečiti na vreme;
  • Mogu se javiti i grčevi u nogama, kao posledica gubljenja elektrolita;
  • Neki ljudi prijavljuju konfuziju i deluzije, a ukoliko se jave i halucinacije to znači da je dehidratacija ozbiljno zahvatila organizam;
  • Kod nekih ljudi, a još češće kod dece može se primetiti nedostatak urina – organizam čuva zalihe vode kada prepozna da je gubi.

Ipak, organizam neće tek tako gubiti tečnost. Obično se dehidratacija javlja kada je veoma toplo i obično kod male dece. Ponekad neke bolesti, poput dijareje mogu dovesti do dehidratacije. Zato i postoje kesice sa elektrolitima u prahu koji služe da nadoknade tečnost na ovaj način. Kada dođe do dehidratacije trpe i organi ali i mišići nervni završeci. Još veći problem predstavlja gubljenje elektrolita.

Prva faza dehidratacije i kako je sprečiti

Srećom, organizam neće tek tako ostati bez tečnosti. Obično nas upozorava i opominje i pre nego što stvari postanu opasne. U tim situacijama dovoljno je nadoknaditi tečnost što pre. Isto tako, vodite računa o simptomima i kako ih rešiti.

Čaša vode
Naučite da pijete što više vode

Pijte vodu

Logično je da je prva pomoć kod dehidratacije uzimanje vode. Najbolje je piti čistu vodu, ali moguće je zameniti i sokovima bez šećera. Eto jedne od 5 koristi lubenice, jer je i ona puna vode. Dobro je uzimati vodu i pre nego što se simptomi pojave. Ukoliko primetite da se pojačano znojite, kao na primer prillikom sportskih aktivnosti, uzimajte sami više vode.

Obucite se prikladno

Potrebno je znati šta sve izaziva dehidrataciju i kako je sprečiti. Ponekad nije dovoljno samo uzimati vodu, već i zaštiti se od toplote. Nosite svetlu odeću i ako morate biti na suncu nosite šešir. Izbegavajte fizičku aktivnost u najtoplijem delu dana.

Koja je opasnost od dehidratacije i kako je sprečiti?

Dehidratacija nije nikako jednostavna niti bezazlena stvar. Obično se teško prepoznaje i kasno obrati pažnja, kod nekih osoba, međutim, dehidratacija može izazvati ozbiljne probleme. Posebno vodite računa kada se pojave vrtoglavice, nesvestice i glavobolje.

Voda sa jagodama
Ukoliko vam je teško da pijete samo vodu, dodajte voće u nju

Budite obazrivi sa decom

Deca nemaju prirodnu regulaciju toplote. Isto tako ona ne mogu da se rashlade sama niti da vam kažu kada su žedna. Zato je dobro davati im vodu, ali i voće i povrće koje je puno vode. Dobro je davati slanu hranu, zbog nadoknađivanja elektrolita. Ukoliko su imala dijareju, dajte im razmućene elektrolite iz kesica koje se kupuju u apoteci.

Related Posts

6,000.00dinPoruci paket hrane