Bajina Bašta, Dub

Da li znate koji je uticaj vode na zdravlje?

Voda.

Svi smo već mnogo puta čuli da je dovoljan unos vode neizbežni korak ka očuvanju zdravlja, ali koliko nas zaista zna koji je uticaj vode na zdravlje? Adekvatan unos vode je presudan. Zašto? Počnimo od toga da je ljudski organizam sačinjen od 70% vode. Dakle – nagle promene, nedovoljna hidratacija i slični faktori u mnogome mogu uticati na sveukupno stanje organizma.

Ceo ljudski organizam, uključujući svaki organ, pa čak i ćeliju funkcioniše zahvaljujući vodi. Voda je osnovni pokretač svih procesa, što nam dalje govori da je uticaj vode na zdravlje i te kako realan i veliki. Ali, kako se pravilno hidrirati?

Kombinovanje vode sa drugim hranljivim nutricijentima Vam može doneti puno benefita!

Koliko vode je potrebno unositi na dnevnoj bazi?

Količina vode koja je neophodna organizmu za normalan rad i funkcionisanje varira i zavisi od raznih faktora. Starosna dob, pol, zdravstveno stanje, regularni fizički napori i svakodnevni način života su glavni faktori koji utiču na samu količinu vode koja je neophodna za normalno funkcionisanje tkiva i organa kod čoveka. Medjutim, ukoliko niste u mogućnosti da izračunate tačan broj, možete se poslužiti srednjom vrednošću – 3l muškarci i 2,2l za žene. Naravno – na dnevnom nivou. Ukoliko je telo izloženo naporu većem od uobičajenog, količina vode koju pijete treba biti srazmerno povećana. Dok u slučaju smanjenja obima fizičkog napora ne morate smanjiti unos vode – jer samo jako povećana količina može biti štetna.

Pravilan način unošenja vode u organizam

Iako je unos vode gotovo uvek preporučljiv i skoro nikada štetan, postoje momenti u kojima je unos vode više ili manje preporučljiv. Ukoliko ste odlučili da ispratite unos vode u potpunosti radi odredjene dijete ili unapredjenja zdravstvenog stanja postoje neke smernice kada je dobro unet više tečnosti, a kada ga u potpunosti izbegavati.

Najpravilniji način unošenja vode u organizam je vrlo jednostavan – u toku dana, ravnomerno i bez preterivanja. Telo će vam samo reći kada mu je voda potrebna i sve što treba da uradite je da oslušnete sopstveni bioritam. Ono što se preporučuje je da se voda izbegava za vreme i odmah nakon obroka, jer može usporiti varenje.

Da li je flaširana voda bolji izbor?

I da i ne – ako ćemo da budemo iskreni. Zašto ne? Ukoliko se odlučite za konzumiranje isključivo flaširane vode moraćete da obratite pažnju na par detalja. Jedan od njih je i količina minerala. Nikako nije preporučljivo piti isključivo jednu vodu, već kombinaciju različitih – makar na duže staze. Zašto? Flaširane vode uvek imaju isti hemijski sastav, a našem organizmu je neophodan raznolik unos istih. Iz tog razloga je daleko bolja ideja povremeno menjati vodu koju pijete – čak i ako pijete odredjeni tip zbog zdravstvenog stanja. Kao i kod svakog drugog aspekta – balans je ključ.

Flaširana voda nije najbolje rešenje. Balans je odgovor na svako vaše pitanje.

Uticaj vode na zdravlje

Voda je neophodna za apsolutno svaki proces u našem organizmu – direktno ili indirektno. Smanjen unos vode se manifestuje kroz simptome kao sto su – umor, pad koncentracije, gubitak apetita, oticanje zglobova, migrena,… Dakle, voda je ključni faktor za uravnoteženo funkcionisanje organizma i njen nedovoljan unos remeti sve procese.

  1. Voda nam pomaže da izbacimo neophodne i štetne materije iz organizma.
  2. Da bi se hranljive materije kao što su proteini i minerali preneli do organa – koristimo vodu kao transport.
  3. Kada smo dobro hidrirani količina kiseonika u krvi se povećava, što dovodi do boljeg iskorišćenja hrane, a samim tim i povišenog nivoa energije.
  4. Osim za varenje hrane, voda se koristi i za pristup hranljivim materijama i skladištenoj energiji.
  5. Voda protiče iz ćelije u ćeliju i na taj način održava prirodni balans elektrolita.
  6. Tokom znojenja, naš organizam koristi vodu za hladjenje.

Pored gore navedenih funkcija, voda ih ima još mnogo. I što je najbitnije – svi su medjusobno povezani, što nas dovodi do zaključka da je uticaj vode na zdravlje i te kako presudan.

6,000.00dinPoruci paket hrane