Bajina Bašta, Dub

Citrusi i njihov značaj za organizam

Citrusi i njihov značaj za organizam poznati su odavnina

Citrusi i njihov značaj za organizam poznat je vekovima. Smatra se da pripadaju superhrani, ne samo po dejstvu na organizam, već po neverovatnoj kombinaciji vitamina i minerala koju sadrže. Osim toga, veoma su dostupni u samoposlugama, ukusni i veoma laki za upotrebu. Ne postoji nijedan razlog da ih ne uvrstimo u našu ishranu.

Vrste citrusa

Sigurno je da svi znaju koje vrste citrusa postoje. Neke od njih kupujemo skoro pa preko cele godine. Značaj citrusa za organizam ogleda se upravo u toj dostupnosti i rasprostranjenosti. Od svih vrsta koje postoje, skoro sve su redovne na našoj trpezi.

Mineralna voda sa limetom
Postoji mnogo vrsta citrusa i svi su prijatnog ukusa i osvežavajući
  • Pomorandže su skoro pa zamena za svaki voćni sok;
  • Kada proučavamo citruse i njihov značaj za organizam moramo spomenuti kao najvažniji limun;
  • Dame će posebno naglasiti delovanje grejpfruta na celulit;
  • Klementine su naročite ukusne zimi kada nema drugog voća u ponudi;
  • Limeta nije samo kao dodatak alkoholnim pićima, već i veoma korisna voćka;
  • Kod svih citrusa veoma je korisna i njihova pulpa.

Citrusi i njihov značaj za organizam i jačanje imuniteta

Sigurno je da svi znamo koliko su citrusi važni za jačanje imuniteta. Svaka majka poseže za nekom od ovih voćki kako vi deci napravili sok. Isto tako, citrusi jačaju opšte stanje organizma i imunitet. Sigurno je da je jedan od načina kako sačuvati zdravlje tokom zime.

Citrusi i njihov znašaj kod infekcije i jačanja imuniteta

Neverovatno je kako se značaj citrusa za organizam ogledaju u jačanju otpornosti organizma. Iako svi znamo da je limun besprekoran za jačanje imuniteta, opet se svaki put iznenadimo njegovim učinkom. Osim toga, citrusi smanjuju upale i infekcije.

Sprečava nastanak raka

Budući da su bogati folnom kiselinom i vitaminom B, citrusi su značajni za organizam kao preventiva kod nastanka raka. Sigurno je utvrđeno da sprečavaju nastanak nekih vrsta leukemije.

Mandarina
Citrusi su svakodnevno na našoj trpezi

Citrusi i njihov značaj za organizam – ostala dejstva

Pored imuniteta, citrusi su poznati i po tome da utiču na neke procese u organizmu. Neki od njih su veoma važni za zdravlje ljudi. Drugi su neophodi samo iz estetskih razloga. Konačno, pomorandže se mogu naći na spisku hrane za bolje pamćenje i koncentraciju.

Citrusi i njihov značaj za organizam kod smanjenja masnoće

Dame sigurno znaju koliko je ovo značajno. Već duže vreme se govori o tome da konzumacija citrusa značajno smanjuje celulit i poboljšava topljenje masnih naslaga. U tome prednjači grejpfrut, ali ni limun ne zaostaje mnogo za njim. Ipak, veoma je značajno da topljenjem masnoća u krvi, citrusi sprečavaju nastanak moždanog udara i infarkta.

Aromatična ulja poboljšavaju raspoloženje

Neki lekari preporučuju ulja od citrusa za smirenje i poboljšanje raspoloženja. Njihov svež i kiselkast miris svakako doprinosi raspoloženju. Ova ulja pojačavaju krvotok, a poznato je da se parfemi na bazi citrusa koriste leti za poboljšanje opšteg stanja.

Voda sa citrusima
Zbog svog osvežavajućeg ukusa citrusi popravljaju raspoloženje

Čini kožu svetlijom

Budući da sve ovo što smo rekli o citrusima govori u prilog njjhovom uticaju na raspoloženje, logično je da će oni uticati na kožu i ten. Citrusi i njihov značaj za organizam ne ostaju na tome. Utvrđeno je da njihov miris poboljšavaju raspoloženje i opšte stanje organizma, te se koriste i u sprečavanju depresije.

6,000.00dinPoruci paket hrane