Bajina Bašta, Dub

Čišćenje organizma postom

cleaning the organism by fasting takes junk food out of the diet

Kineska poslovica kaže. « Šta god da je otac bolesti, majka joj je loša ishrana ». Kako očistiti organizam je svevremeno, ali i savremeno pitanje. Ima puno publikacija, u kojima autori odgovaraju na ovo pitanje. Neki od saveta za čišćenje organizma postom su dostupni i online na kucazdravljasrbija.com

Čišćenje organizma postom u istoriji

Nastanak i rani period razvoja ljudske vrste zahtevao je od svakog pojedinca puno kretanja, bilo radi sakupljanja  plodova, lova ili spašavanja sopstvenog života. Takođe, u tom periodu nije bilo jedinke koja je svakodnevno jela do (pre)sitosti.

U kasnijim periodima razvoja društva, podelom rada i raslojavanjem prvobitne zajednice, nastaju i vremenom se povećavaju razlike u načinu života i ishrane različitih društvenih grupa.

Uprkos razlikama, kada danas pogledamo ljudsku populaciju u svakoj religiji postoji tradicija posta. U pravoslavnoj tradiciji srpskog naroda postoji četiri godišnja posta (Vaskršnji, Petrovski, Gospojinski i Božićni), koji ukupno traju dvadeset nedelja. Dok je u našoj tradiciji post, kao voljno uzdržavanje od jela ili jela i pića danonoćan, kod muslimana se upražnjava samo tokom određenog doba dana i kombinovan je sa umerenom fizičkom aktivnošću tokom molitve.

čovek je pre svega biljlojed
Prirodno je najbolje za čišćenje organizma postom

Staranje o duši i telu

Post u ovom smislu može podrazumevati  uzdržavanje od određene vrste hrane („mrsne“)  ili od svake hrane. A takođe, uzdržavanje od grešnih pomisli i želja, reči i dela. Molitve i post imaju  naročitu važnost u hrišćanstvu jer telo i duša mogu delovati jedno na drugo živonosno, ali i smrtonosno, ako ih zapustimo. Ostvarenje punog smisla čovečnosti svaki pojedinac postiže u sadejstvu sila duše i tela. To je nemoguće ostvariti bez prihvatanja posta kako duševnog tako i telesnog prema pravoslavnom učenju.

Detoksikacija organizma – medicinskim postom

Detoksikacija je jedna od omiljenih reči danas i to sa dobrim razlogom. Nakon industrijske revolucije prirodu pojačano počinje da zagađuje baš čovek. A čovek koji kasnije trpi posledice tog procesa jer je i sam deo prirode. Danas, savremeni čovek pokušava da izbaci toksine iz sopstvenog organizma, ali i da ograniči dalji proces zagađenja sveta.

Medicinski post se upražnjava upravo radi detoksikacije organizma. Post je kombinacija duhovne i fizičke relaksacije koju možemo smatrati zdravim stilom života. Iz tog razloga post ima pravila koja važe i u medicini: ne pije se alkohol, ne puše cigarete, ne koriste se psihoaktivne supstance, a ne pije se ni puno kafe.

Čišćenje organizma postom dovodi ga u stanje mirovanja, skoro na nivo pravog bazalnog metabolizma. Telo odmara i nestaju probavne smetnje. Zahvaljujući tome, krv koja bi bila usmerena na sistem za varenje nakon obilnog obroka, odlazi u druge sisteme, poboljšava se periferna cirkulacija, srce, pluća i mozak se opskrbljuju sa više krvi, pa samim tim i kiseonika, olakšava se rad srca, bubrega i centralnog nervnog sistema.

Čišćenje organizma postom čuva zdravlje

Savremeni čovek jede mnogo više nego što mu treba, jer živi u izobilju, hrana je dostupna  non-stop, a marketing prehrambene industrije na sve moguće načine podstiče želju za hranom, koja je uglavnom junk food, dakle otpad.  Svedoci smo savremenih bolesti poput gojaznosti, masnoće u krvi, poremećaja rada kardio-vaskularnog sistema i depresije, koje se pojavljuju u sve većem broju slučajeva.

čišćenje organizma postom vodi do čovečečnosi i dugovečnosti
Za čišćenje organizma postom je važno sveže voće i povrće

Čovek je genetski prilagođen na stalno kretanje i povremeni post, jer hrane nije uvijek bilo u izobilju. Danas, obrnuto, stalno nešto jedemo, a krećemo se sve manje. Oko 80% energije odlazi na varenje hrane i organizam ne stiže da uradi druge važne poslove. Tek kad nije zauzet neprestanom probavom, dakle tokom posta, organizam usmerava energiju na detoksikaciju i regeneraciju, podižući nivo imuniteta. Post doprinosi prevenciji kardiovaskularnih bolesti, dovodi hormonski sistem u ravnotežu, osnažuje centralni nervni sistem i poboljšava funkcije mozga.  Čišćenje organizma postom , obnavlja i aktivira unutrašnje potencijale svake  ljudske jednke, unaprijeđujući i čuvajući zdravlje. Medicinski post,  detoksikacija, po sistemu »bolje sprečiti nego lečiti » u skladu je sa principima kojima se rukovodi medicinska praksa.

Posna hrana i kako je odabrati?

Različiti autori koji se bave ishranom i postom ne slažu se u potpunosti da li, koje namirnice i na koji način spremljene su dozvoljene za unos tokom posta. Čišćenje organizma postom treba svaki pojedinac da prilagodi svom stanju.

Najuopštenije, u posnu hranu spada voće i povrće, pečurke, integralne žitarice, sveže ili spremljeno na vodi. Dok neki autori smatraju ribu i maslinovo ulje takođe dozvoljenim. Nutricionisti, pak, propisuju dijetu za svakog pacijenta pojedinačno. Postoje autori koji zagovaraju čišćenje organizma postom, ali je mali broj među njima spremio i paket hrane za tu priliku, uz svedočenje o vlasitom iskustvu.

6,000.00dinPoruci paket hrane