Bajina Bašta, Dub

Balans je ključ dobrog stanja organizma

Hrana na stolu.

Balans je ključ dobrog stanja organizma – svi smo čuli ovu frazu bezbroj puta. I zaista je istinita. Kao i u svakom drugom životnom aspektu, zlatna sredina je ono čemu bismo svi trebali da težimo. Sve ono u čemu se preteruje nije dobro – pa makatr to bila i fizička aktivnost ili unos vode i drugih hranljivih materija. Disbalans u ljudskom organizmu može dovesti do niza negativnih simptoma, a u krajnjoj liniji i bolesti.

Prevencija

Zdravlje se čuva dok smo mladi – jer kada ga jednom izgubite, male su šanse da ćete ga ikada povratiti. Zbog toga je jako bitno voditi računa o sebi i vršiti preventivne preglede. Prevencija možda zvuči kao malo efikasna metoda očuvanja zdravlja, ali istina je potpuno drugačija. Pod prevenciju ne spadaju samo redovne posete lekaru, već svakodnevni način života i ophodjenje prema sopstvenom organizmu. Šta to znači? Bitno je biti svestan potreba sopstvenog organizma. A ono što je možda i od najveće važnosti je redovno posvećivanje pažnje celokupnom stanju – kako fizičkom tako psihičkom.

Čovek koji vežba.
Fizička aktivnost je neophodna stavka ukoliko želite da očuvate blagostanje Vašeg organizma.

Kada je vreme za posetu lekaru?

Iako svi znamo da je prevencija od vitalnog značaja, mnogi zanemaruju ovu činjenicu i posećuju doktora samo kada je situacija hitna i kada se već stvorio problem. Nikada ne treba čekati ovaj momenat. Mnoge bolesti je jako lako sprečiti ili čak izlečiti u ranom stadijumu. Zato – čim primetite prve simptome zakažite posetu izabranom lekaru.

Koji su simptomi alarmantni?

Nije svaki simptom znak ozbiljnog poremećaja u organizmu, ali svakako ih ne trebamo zanemarivati. Posebno ukoliko imate više od jednog simptoma i ukoliko se situacija tokom vremena pogoršava. Koji su to pokazatelji disbalansa u organizmu? Simptomi, tj. pokazatelji disbalansa se razlikuju kod svakoga od nas – po intezitetu, načinu ispoljavanja i vremenskom trajanju. Samo jedan pokazatelj uglavnom nije dovoljan za kompletnu dijagnostiku, medjutim retko kada se može desiti ovakva situacija – uglavnom se ispolji više simptoma istovremeno, ali nam deluju nepovezano. Medjutim, gotovo uvek su svi usko povezani i sve što treba da učinimo je da oslušnemo svoj organizam.

  • Pad koncentracije.
  • Gubitak apetita.
  • Malaksalost ili manjkavost energije.
  • Otežano disanje.
  • Pad imuniteta.
  • Ubrzan rad srca.
  • Otežano varenje.
  • Razdražljivost.

Ovo su samo neki od simptoma na koje bi ste trebali da obratite pažnju. Pojedinačno ne predstavljaju veliki problem, ali kada se u isto vreme ispolje dva ili više – ovi pokazatelji disbalansa u Vašem organizmu Vam mogu predstavljati veliki problem.

“Balans je ključ dobrog stanja organizma.“ – zaista jeste

Ukoliko na vreme uočite ove ili neke druge simptome, bićete u mogućnosti da ih se rešite zauvek. Možda će biti neophodna poseta ili dve lekaru – ali glavni cilj je vraćanje organizma u balans, i iz te tačke gledišta odlazak kod lekara i ne deluje kao previsoka cena.

Trudite se da održite balans Vašeg organizma svakodnevno. Obratite pažnju na svaki aspekt Vašeg života – od načina ishrane, količine fizičke aktivnosti, unosa vode, količine stresa kojem se izlažete do toga kolko spavate. Sve je važno. Zašto? Zato što je jedino pravilna i uravnotežena kombinacija svih ovih komponenti preduslov za očuvanje balansa. A svi znamo koliko je uravnoteženost važna.

Kako očuvati balans?

Ove 4 komponente su od presudnog značaja, ali postoji čitav niz činilaca koji utiču na dobrostanje Vašeg organizma. Jedan od njih je i količina stresa kojoj se izlažemo. Fizički i psihički. Balans je ključ dobrog stanja organizma i baš zbog toga izlaganje bilo kom agensu u preteranoj meri nije dobra ideja. Pa makar to bilo fizičko vežbanje. Dozvolite svom telu da se odmori, spavajte dovoljno i redovno. Naš savet Vam je i da pokušate da ležete i ustajete u isto vreme svaki dan. Uspostavljanje zdravog bioritma je odličan način da uspostavite ravnotežu u vašem organizmu.

Krevet u vasoj sobi je dobar nacin da se odmorite
Dozvolite svom organizmu da se odmori.

Dakle, kao što vidimo – balans je ključ dobrog stanja organizma. Na nama je da li će taj balans opstati i koliko dugo – ali dajte sve od sebe i uspeh je zagarantovan!

6,000.00dinPoruci paket hrane