Bajina Bašta, Dub

Aronija kao lek – kako i za šta se koristi

Aronija kao lek

Aroniju mnogi smatraju najzdravijom namirnicom na svetu. Ova biljka pruža više zdravstevenih koristi od mnogih drugih namirnica. Ovo super voće potiče is Severne Amerike ali se danas uzgaja svuda širom sveta, pa i u Srbiji. Sigurno ste svi čuli za aroniju i za priče kako je ona „super zdrava“, ali koja su stvarno njena svojstva i koje zdravstvene prenodnosti ona pruža? Kuća Zdravlja Srbija vam donosi nekoliko razloga zašto treba da konzumirate ovo voće i kako se aronija kao lek koristi u ishrani.

Aronija kao lek – Sva lekovita svojstva čudotvornih bobica

Aronija sadrži vrlo malo kalorija, ali zato mnogo minerala i vitamina. Ovo voće je jedan od najboljih izvora dijetetskih vlakana i fenolnih flavonoida. Redovno konzmiranje ovih čudotvornih bobica pruža mnoge zdravstvene prednosti protiv raka, starenja, neuroloških oboljenja, dijabetesa, bakterijskih infekcija, upala, itd. Zato redovnom konzumacijom ove neverovatne biljke čuvate sebe i vaše zdravlje. Ove bobice su takođe bogate vitaminima kao što je vitamin C, vitamin A, vitamin E, beta karoten i mineralima kao što su kalijum, mangan i gvožđe.

Aronija u ruci
Aronija sadrži vrlo malo kalorija, ali zato mnogo minerala i vitamina. Ovo voće je jedan od najboljih izvora dijetetskih vlakana i fenolnih flavonoida.

Aronija i njena lekovitost

Aronija kao lek ima niz prednosti. Koristi se za poboljšanje zdravlja i sprečavanje rizika od nastanka mnogih bolesti.

  • Podstiče mršavljenje

Malo kalorija a mnogo dijatetskih vlakana je idealan sklop ovog voća. Drži vas sitim, poboljšava zdravlja i varenje, i samim tim povoljno utiče na mršavljenje.

  • Prevencija raka

Mnoga istraživanja su pokazala da aronija smanjuje rizik od nastanka raka debelog creva.

  • Aronija za krvnu sliku/anemiju

Ukoliko imate problem sa krvnom slikom i anemijom, aronija može da vam pomogne! Zbog svog sastava i velike količine vitamina i gvožđa, ova biljka je odlična za tretman anemije.

  • Aronija za imunitet

Aronija je jedan od najboljih prirodnih lekova zbog značajne količine vitamina C koju sadrži.

  • Nega kože

Niz sastojaka u aroniji poboljšava i izgled vaše kože. Antioksidansi u aroniji sprečavaju simptome starenja i zatežu kožu.

  • Aronija za regulaciju krvnog pritiska

Sadržaj kalijuma u aroniji je dovoljno visok da ima značajan uticaj na zdravlje srca. Vlakna i razni antioksidansi u ovim bobicama čuvaju vaše srce, smanjuju rizik od srčanog udara, visokog krvnog pritiska i snižavaju nivo holesterola.

  • Antibakterijska aktivnost

Istraživanja su pokazala da aronija ima direktan uticaj na grip i bakterijske infekcije u crevima i respiratornom traktu. Zato je preporučljivo koristiti je u sezoni gripa i prehlada.

  • Aronija i dijabetes

Aronija je takođe povezana sa regulacijom insulina, koji pomaže da se normalizuje nivo šećera u krvi. Konzumiranje aronije sprečava nagle promene nivoa šećera u krvi.

Aronija u posudi
Aronija kao lek ima niz prednosti. Koristi se za poboljšanje zdravlja i sprečavanje rizika od nastanka mnogih bolesti.

Uživajte u bobicama krajem leta

Sada kada znate sve dobre strane ovog voća, zasadite je u vašem kućnom vrtu i uživajte u svežim bobicama aronije krajem leta, početkom jeseni. Možete ih jesti sveže sa grma ili ih prepraditi na različite načine. Sveža, sušena, zamrznuta, na vama je kako ćete je koristiti. Takođe, možete napraviti i mnogo različitih proizvoda od aronije kao što su sokovi, vino, džem, matični mleč, itd.

Dnevna doza aronije

Koliko bobica aronije dnevno smete da pojedete? Odgovor zavisi od vaše telesne građe, ali neka preporučena doza jeste oko 30-ak bobica aronije dnevno.

6,000.00dinPoruci paket hrane