Bajina Bašta, Dub

5 zdravstvenih koristi lubenice

Lubenice

Sigurno nikome od nas nije teško da navede 5 zdravstvenih koristi lubenice. Osim toga, možda to i nije potrebno. Budući da je lubenica ono perfektno, vodeno osveženje, ne moramo znati koje sve koristi ima.

Parče lubenice koje podseća da ima bar 5 zdravstvenih koristi lubenice
Lubenica jeste slatka ali i veoma korisna za organizam

Kojih 5 zdravstvenih koristi lubenice možemo da se setimo iz prve ruke?

Sa obzirom da lubenica se sastoji od 92% vode, možemo iz prve ruke da se dosetimo zašto je korisna. Sa toliko tečnosti i vode sigurno je da doprinosi radu bubrega i bešike. Ipak, ta količina vode posredno doprinosi boljem radu organizma.

  • Lubenica tečnošću prečišćava krvotok i ne opterećuje ga, pa su krvni sudovi sa manje masnoća;
  • Iako je slatka, lubenica nije preterano teška za organizam i mogu je jesti i dijabetičari kao slatkiš;
  • Jedno od 5 zdravstvenih koristi lubenice sigurno je to što je laka za konzumaciju – možete je uvek imati u frižideru i jesti u kojoj god količini želite.

Lubenica ima ono divno svojstvo da se lako vari, a i izbacuje iz organizma. Sigurno znate da ćete je vrlo brzo nakon konzumacije izbaciti iz organizma. To znači da ne opterećuje organe za varenje. Osim toga, odlična je za smirivanje apetita.

Hidratacija

Jedno od 5 zdravstvenih koristi lubenice mora biti i hidratacija organizma. Leti nije teško uzimati vodu, ali se ona izbacuje kroz znoj. Ponekad je teško piti vodu po ceo dan, pa čak i leti. Sa svojomm velikom količinom vode, lubenica je odlična za konzumaciju i hidrataciju. To je, jednostavno, voda koju ćete sa zadovoljstvom stalno uzimati.

Zdravi sastojci

Lubenica je osim vode, prepuna vitamina i minerala. Iako deluje kao čista voda sa malo srži, u njoj možete naći bukvalno sve zamene za vitamine koji su vam potrebni. Budući da je ima preko leta, kada je inače teško brinuti o svakom zalogaju, ona je bukvalno najbolji sastojak naše trpeze.

Parče lubenice
Lubenica je prepuna sastojaka koji su korisni za organizam

Vitamini i minerali

Prema istraživanjima lubenica ima pregršt vitamina koje smo preko zime izgubili iz ishrane. Poznato je da najviše ima vitamina C i to čak 21% dnevne potrebe organizma. Osim toga, ona ima 18% dnevne potrebe vitamina A, kao i kompleks vitamina B i to 3% dnevne potrebe. Što se tiče minerala, među najvažnijima je kalijum (oko 5%) i magnezijum (4%). Ono što je najvažnije je likopen koja lubenica ima u velikom procentu i koji joj daje prepoznatljivu crvenu boju. Lubenica je jedna od prednosti veganske ishrane.

Insulinu sličan faktor rasta

Ovaj neobičan produkt organizma otkriven je poslednjih godina. Njegov uticaj na organizam je veliki. Najpre se pojavljuje u deobi ćelija, gde ubrzava njihovu deobu i razmnožavanje. Ukoliko je visok, povećava rizik od nastanka raka. Uticaj lubenice na ovaj faktor takođe je veliki. Utvrđeno je da ona smanjuje njegov nivo, time i rizik od nastanka raka.

Zdravlja srca i mozga

Sigurno je da likopen smanjuje masnoću u krvnim sudovima. Na taj način sprečava začepljenje krvnih sudova i sklerozu. To opet popravlja stanje srca i krvnih sudova, te snižava pritisak. To je jedan od 5 zdravstvenih koristi lubenice. Pogledajte koja je još najbolja hrana za mozak i bolje pamćenje.

Devojka sa parčetom lubenice u ruci
Pored zdravlja lubenica je odlična i za lepotu

Lepota

Ne smemo zaboraviti i uticaj lubenice na lepotu i to na više načina. Pre svega, zbog velike količine minerala i vitamina ona doprinosi jačanju kose i noktiju. Kolagen čisti kožu i vraća joj sjaj. Nije neobično što lubenica raste leti – ona se može koristiti za lečenje opekotina i regeneraciju kože. Konačno, odlična je za dijetu, jer smanjuje apetit i čisti krvne sudove.

6,000.00dinPoruci paket hrane