Bajina Bašta, Dub

5 recepata za sveže ceđene sokove

5 recepata za sveže ceđene sokove kao što su na slici

Kada dođe leto svi se setimo najmanje 5 recepata za sveže ceđene sokove. Ipak, nije dovoljno samo nacediti sokove. Potrebno je znati svojstva svakih od sastojaka koje stavljamo u sokove. Isto tako, sokovi ne služe samo za osvežavanje i zaslađivanje. Ukoliko naučimo svojstva voća i povrća, možemo ih koristiti kao preventivu pa i lek.

Pomorandže
Za sokove birajte voće puno vode
  • Sokovi mogu služiti kao odlična detoksikacija organizma – ponekad je dovoljno uzimati ceđene sokove i tako pročistiti organizam;
  • Za neke sokove se smatra da alkalizuju organizam time što svojim sastojcima smanjuju kiselost organizma;
  • Sigurno je da veća količina voća i povrća povećavaju energiju;
  • Neki od sastojaka koje možemo dodati u sveže ceđene sokove poboljšavaju naš um;
  • Kada dođe leto i želimo osveženje svi ćemo pitati za makar 5 recepata za sveže ceđene sokove.

Jedna od najboljih stvari kod sveže ceđenih sokova sigurno je lako spremanje i svež napitak koji u svakom trenutku možemo napraviti. Osim toga, činjenica da sami biramo sastojke svakako povećava našu želju i potrebu da ih pravimo.

Zašto je 5 recepata za sveže ceđene sokove nešto što moramo imati kod sebe?

Koristi sveže ceđenih sokova su neprocenjive. Sa jedne strane, lako je napraviti zdrav sok bez dodataka. Dovoljno je da imamo nutribullet ili sokovnik, koji opet nije skup. Osim toga, svaki đuser ili sokovnik može napraviti sok bez mnogo nereda u kuhinji. Neki od njih sami odvajaju koru i koštice, pa je spravljanje još lakše. Voće i povrće svi imamo, a znamo njihove koristi. Samo vodite računa da izbegavate voće i povrće sa najviše pesticida ili makar uzmemo one iz organske proizvodnje. Najbolje je popiti ih odmah, mada mogu provesti i nekoliko sati u frižideru ili poneti na posao. Odičan je stvar kada želimo da uzmemo brzu poslasticu, a koja ne goji i nije štetno. Znamo da ovakvi sokovi nemaju konzervanse i dodate šećere. Birajte voće koje ima već u sebi vode, poput pomorandži, grejpa, jabuke ili spanaća, kelja ili celera. Neki od njih su odlični za prirodno lečenje Heliko bakterije, takođe. Možete u njih dodavati i začine poput đumbira, peršuna ili kurkume.

Recepti za sveže ceđene sokove koji leče ili pružaju prvu pomoć

Neki od ovih sokova mogu biti i lek, pa nije loše imati ih kod sebe. Iako se lako spravljaju, možete i dodavati svoje zdrave sastojke. Za neke od njih i lekari tvrde da će vam pomoći kod nekih stanja. Vodite računa da ih ne uzimate na svoju ruku i bez konsultacija sa lekarom.

Zeleni smuti
Sok od zelenog povrća smatra se najzdravijim

Zeleni i detoks smuti

Kao što mu ime kaže, zeleni smuti sadrži zelene sastojke. To je pre svega spanać i krastavac, ali tu je i limun pa i jabuka i celer. Recept otprilike kaže da treba izmiksati sve sastojke u srazmeri koja vama odgovara. Ukoliko želite i da svome smutiju dodate i detoksikaciju, uz sve ovo dodajte šargarepu i đumbir.

Smuti za poboljšanje vida

Kao što znamo, šargarepa je odlično voće za vid. Pored nje, možete dodati i pomorandžu, radi ukusa. Ukoliko želite i osvežavajući efekat, u sve dodajte i đumbir.

Jedan od 5 recepata za sveže ceđene sokove i kada vam se jede nešto slatko

Odlična zamena za slatkiš ili grickalicu je sveže ceđeni sok. Ne samo da će vas brzo zasladiti, već ćete moći i da uzimate kao pomoć pri velikim vrućinama. Vremenom možete dodavati i sami ponešto, kako već budete naučili dejstvo svih ovih sastojaka na vaš organizam.

Šargarepe
Kad god možete dodajte šargarepu u svoje smutije

Slatki smutiji kao poslastica

Bilo da kombinujete bananu i jabuku sa pomorandžom, ili uz to doate i peršun, slatki smutiji su tu da vas pre svega osveže. Najbolja kombinacija je banana jabuka, pomorandža i spanać. Pored toga, jedan od 5 recepata za sveže ceđene sokove koji osvežava je od šargarepe, jabuke i peršuna.

Related Posts

6,000.00dinPoruci paket hrane